1219 INTERVENCIJA! Riječki vatrogasci uspješni na terenu i u financijskom poslovanju

Foto: Ilustracija

Na gradonačelnikovom kolegiju usvojeno je izvješće o poslovanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke za 2017. godinu. Postrojba je u 2017. godini izvršila ukupno 1219 intervencija

Kako je kazao zapovjednik postrojbe Hinko Mance, proteklu godinu postrojba je uprihodovala 29,04 milijuna kuna, a nakon što im je dio viška prihoda poslužio za pokriće manjka iz prethodnih godina, u 2018. godini prenesli su 1,39 milijuna kuna koji će poslužiti za podmirivanje redovnog poslovanja te nabavku potrebne opreme.

Najveći dio prihoda, 16,2 milijuna kuna, čine decentralizirana sredstva državnog proračuna, potom sredstva gradskog proračuna za financiranje vatrogastva iznad državnog standarda u iznosu od 7,8 milijuna kuna te ostali prihodi. Najveći dio rashoda odnosi se na troškove za zaposlene te nabavku opreme, pa je tako u protekloj godini nabavljena različita oprema u iznosu od 602 tisuća kuna, a daljnje opremanje postrojbe nastavlja se i u 2018. godini.

Postrojba je u 2017. godini izvršila ukupno 1219 intervencija. Ukupno je bilo 658 požara, a obavljena je i 545 tehničkih intervencija. Na području grada Rijeke izvršeno je 1003 intervencije, u „riječkom prstenu” 210, dok je kroz ispomoć u prošlogodišnjim požarima u Dalmaciji odrađeno 6 intervencija. Najveći broj požara nastao je na požarima kontejnera za otpad – 174, otvorenom prostoru – 138 te na dimnjacima i dimovodnim kanalima – 138. Požara stambenih objekata bilo je 52. Ukupno je izvršeno 10% više intervencija nego u 2016. godini, što ne odudara od prosječnog broja intervencija u posljednjih pet godina.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL.

Mance je istaknuo kako u protekloj godini nije bilo velikih požara na objektima koji su izazvali velike materijalne štete te zahtijevali evakuaciju stanara ili veći prekid proizvodnog procesa, a iako je broj požara na otvorenom prostoru je podjednak kao prijašnjih godina, nije bilo velikih požara.

„Vjerujemo kako je razlog što protekle godine, za razliku od nekih dijelova Hrvatske, nije bilo velikih požara na otvorenom prostoru, u dobroj pripremi,“ kazao je Mance. Tako protekle godine, zbog dobre suradnje s HŽ Infrastrukturom, nije bilo većih požara uz prugu, a tijekom ljetne požarne sezone obavljano je motrenje i ophodna šumskih predjela te posebna dežurstva u popodnevnim i večernjim satima u dobrovoljnim vatrogasnim društvima Drenova i Sušak. Nije bilo niti većeg broja intervencija uzrokovanih jakim vjetrovima ili obilnim oborinama, a na intervencijama nije bilo težih ozljeđivanja vatrogasaca.

Riječki se vatrogasci kontinuirano osposobljavaju i školuju, pa su tako protekle godine sudjelovali u vatrogasnim vježbama posvećenim gašenju požara na otvorenim prostorima, ali i načinima zbrinjavanja migranata.

Uz navedene aktivnosti i intervencije, vatrogasci su odradili 33 preventivna osiguranja kulturnih i sportskih manifestacija koje su se tijekom godine održavale u Rijeci te su 144 puta osiguravali helikopterske medicinske letove na protekle godine uređenom helidromom Delta.

Zahvalivši se svim vatrogascima na uspješno odrađenoj godini, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako, unatoč činjenici da je protekle godine zabilježeno 658 požara, zbog dobrog rada vatrogasaca građani gotovo i da nisu bili svjesni te činjenice da se radi o prosječno gotovo dva požara dnevno.

Gradonačelnik se osvrnuo na velik broj paljenja kontejnera za odlaganje otpada, istaknuvši kako se radi o skupim nestašlucima, budući da ne samo da se nakon takvog požara mora nabaviti novi kontejner, već i sama intervencija vatrogasaca nosi troškove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari