ČOKOLADNE IGRE Napravite sami domaća čokoladna uskrsna jaja!

Osim pravih jaja na stolu su se za Uskrs udomaćila i čokoladna. Umjesto da ih kupujete, zašto ih ne bi napravili sami?

Za izradu čokoladnih jaja treba vam kalup. Ako ga nemate, možete ga jednostavno napraviti. Uzmite plastično jaje, razrežite ga podužini na pola, operite i eto kalupa.

Radit ćemo zdravu inačicu čokolade.

Sastojci za čokoladu

100 grama kakaovog maslaca
90 grama kakaa u prahu
cimet
4 velike žlice meda
orašasti plodovi
grožđice
pistacije
sjemenke sezama
jestive latice cvijeća (po želji)
pola mahune vanilije
malo soli

Postupak

Domaća čokolada radi se na pari. U većem loncu zagrijte vodu do vrenja pa u njega stavite mani lonac, vodeći pritom računa da dnom ne dodiruje kipuću vodu. U manjem loncu rastopite kakaov maslac, dodajte kakao, med, cimet i jezgru od pola mahune vanilije te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Pripremite kalupe za čokoladna jaja tako što ćete ih namazati uljem i pripremiti za punjenje. Ako nemate profesionalne kalupe, ove iz kućne radinosti fiksirajte kako vam se ne bi naginjali. Možete ih fiksirati alufolijom (napravite svojevrsno gnijezdo pa unutra položite jaje. Najbolje je da ih polažete u pleh jer će vam ih biti lakše prenijeti u hladnjak. Punite kalupe čokoladom. Riječ je o polovicama plastičnih jaja.

Kada ih napunite dobit ćete ravnu površinu koju ćete moći ukrasiti laticama, orašastim plodvima, grožđicama i sezamom. Za još puniji okus i atraktivniji izgled jaja, predlažemo vam da tostirate sjemenke sezama, bademe i lješnjake, a grožice natopite u rumu. Bademe i lješnjake ogulite.

Tako dekorirana jaja stavite u hladnjak da se stisnu. Kada ih budete stavljali na stol, ako želite možete im naraiti gnjezdašca od slame.

Kako bi sve išlo glatko, prije nego počnete kuhati čokoladu pripremite kalupe i tostirajte sezam, bademe i lješnjake pa bademe i lješnjake ogulite. Možete ih prepoloviti, usitniti ili ostaviti cijele za ukrašavanje.

Marijana Markelić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari