DRAMA PODNO RISNJAKA! Spašavatelji HGSS-a Delnice pokušavaju doći do zarobljenih planinara

DRAMA PODNO RISNJAKA! Spašavatelji HGSS-a Delnice pokušavaju doći do zarobljenih planinara

- in Crna kronika

U tijeku je akcija spašavanja i evakuacije planinara koje je snježno nevrijeme zarobilo u zimskom skloništu na Risnjaku

Nakon jučerašnjeg poziva dvoje planinara koji su zbog vrlo loših vremenskih uvjeta bili primorani ostati u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka, jutros je pokrenuta akcija spašavanja kako bi se planinari evakuirali u smjeru Platka.

U dogovoru s prognostičarima DHMZ-a, akcija je pokrenuta u vremenskom prozoru kada se očekuje prestanak snježnog nevremena ali i dalje uz snažan vjetar, izvješćuju spašavatelji. Spašavatelji su se uputili smjerom od Platka preko Cajtiga do vrha Risnjaka. Zbog velikih količina snijega koji na mjestima u zapusima doseže više od 3 metra te novih količina svježeg snijega, spašavatelji se kreću turnim skijama i pokušavaju pripremiti stazu za planinare koji se moraju kretati bez skija ali sa krpljama koje im spašavatelji donose.

Iako je tim spašavatelja HGSS-a nadomak skloništa, preko radio veze javljaju bazi u Delnicama da su posljednih 20 minuta prošli samo 30 metara, izvijestili su iz HGSS-a. Kreću se u navezu radi vrlo dubokog snijega i opasnosti prilikom prijelaza strmih dijelova.

Istovremeno je druga grupa spašavatelja krenula motornim sanjkama od Jelenja prema Cajtigama ne bi li bila bliže evakuacijskom timu ukoliko zatreba.

Spašavatelji su došli do predjela Cajtige te im predstoji završnih 200 metara visinskog uspona do skloništa. Zbog opasnosti od lavina u vršnim dijelovima, hodat će u navezu uz osiguranje na kritičnim dionicama, izvješćuju spašavatelji.

U pripravnosti su spašavatelji Stanice Rijeka i ostali članovi Stanice Delnice.

Foto: HGSS

Komentari