DUŠE OD LJUDI: Riječanka spasila ozlijeđenu vjevericu, riječki veterinari je operirali i vratili u prirodu!

DUŠE OD LJUDI: Riječanka spasila ozlijeđenu vjevericu, riječki veterinari je operirali i vratili u prirodu!

- in Lifestyle
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Matko je trebao biti samo još jedna pregažena vjeverica kraj ceste, a onda je naišla divna gospođa iz Rijeke

Početkom travnja gospođa Zrinka Kralj vozila se u blizini Križišća kraj Rijeke kad je u retrovizoru skužila da se nešto na cesti miče. Zaustavila je auto i izašla van, na podu je ležala pregažena vjeverica, ali još uvijek se micala. Tada je odlučila da ova mala životinja neće biti samo još jedna lešina na cesti, prenosi telegram.hr.

“Vidjela sam u retrovizoru da je nešto zgaženo i primijetila sam da se miče. Mislim da sam vidjela veliki rep kako se pomiče. Zaustavila sam promet i pokupila mužjaka vjeverice. Toliko je bio ozlijeđen da se nije odupirao, nije me čak ni pokušao ugristi. Dao se i maziti. Odvezla sam ga doma, stavila u transporter moje mace, dala mu hranu i nazvala veterinara”, priča nam gospođa Kralj.

Foto: Veterinarska stanica Rijeka

Veterinar s kojim se čula, Matija Lončar iz Veterinarske stanice Rijeka, odmah joj je preko telefona, kad mu je opisala ozljede, rekao kako nije previše optimističan. Čak i da uspiju zaliječiti vjevericu, postojala je velika mogućnost da se nikad neće moći vratiti u prirodu, budući da bi zbog ozljede mogla postati laka meta grabežljivcima.

Sugerirao je udomljavanje, a kad je Kralj rekla kako je ona ne može zadržati, budući da doma već ima psa, mačku i ribice, ona je njemu dala zanimljiv prijedlog: “Pitala sam ga bi li je možda on usvojio. I ideja ga je, zapravo, oduševila”, priča gospođa Zrinka za telegram.hr.

No, prije donošenja bilo kakvih konačnih odluka, vjevericu, koja je u međuvremenu dobila ime Matko, prvo je trebalo zaliječiti. Lončar je dočekao životinju u veterinarskoj stanici i odredio dijagnozu:

“Imala je traumu glave, nije baš normalno jela i pila. Imala je i laganu frakturu noge. Držao sam je nekoliko dana kod sebe doma dok nije bila spremna za operaciju kojom bi joj sredili nogu”, priča nam Lončar .

No, prije operacije je ipak trebalo ponoviti gradivo. Naime, iako su o vjevericama učili na fakultetu, činjenica je da veterinari na njima ne operiraju baš često. Stoga su Lončar i veterinar Igor Vukelić, koji je operaciju i izveo, pažljivo proučili anatomiju tih malih životinja i kako dozirati anesteziju. Cijelu stvar je ipak olakšala činjenica da se često susreću s kućnim ljubimcima koji su glodavci te imaju sličnu anatomiju.

Evo za sve vas koji ste se zanimali i zabrinuli za Matka, našu povrijeđenu vjevericu, evo novih informacija: nakon utvrđenog loma nožice na RTG-u, Matka je vrlo uspješno operirao naš direktor, dr. Vukelić i sada je na oporavku kod dr.Lončara gdje će imati najbolju moguću i stručnu njegu kakvu zaslužuje i lješnjaka koje obožava na bacanje. 🙂

Objavljuje Veterinarska stanica Rijeka doo u 31. ožujka 2018

Vjeverica je na kraju operirana bez većih problema, a cijela priča je završila sretnije nego što se bilo tko nadao. Matko je, naime, ipak pušten natrag u prirodu.

“Lijepo se oporavio pa sam ga pustio u šumu, u blizini moje kuće. Pazili smo da ga previše ne nosimo po rukama, da se ne navikne na ljude, tako da se bez problema vratio u prirodu. Čak sam ga kasnije opet vidio, kako veselo skakuće s još uvijek obrijanom nogom”, smije se veterinar.

Gospođa Kralj je, očekivano, presretna da je Matko dobro i da su joj ona i riječki veterinari zajedno dali novu šansu, prenosi telegram.hr.

Komentari