(FOTO) ANDREJ PLENKOVIĆ POSJETIO 3. MAJ Radnici iznijeli svoje zahtjeve pa ga pitali: ‘Kakva je naša budućnost’

(FOTO) ANDREJ PLENKOVIĆ POSJETIO 3. MAJ Radnici iznijeli svoje zahtjeve pa ga pitali: ‘Kakva je naša budućnost’

- in RIJEKA I REGIJA
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U tijeku je sastanak s predstavnicima radnika, sindikata i Uprave 3. maja

Premijer Andrej Plenković stigao je u četvrtak u posjet riječkom brodogradilištu 3. maju, u kojem već tjednima traje štrajk, a računi tvrtke u sastavu Uljanik Grupe blokirani su više od dva mjeseca.

U tijeku je sastanak s predstavnicima radnika, sindikata i Uprave 3. maja te novoimenovanom Upravom Uljanik grupe. Uz premijera su ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Premijer i ministri nakon sastanka će u pratnji predsjednika Uprave Uljanika Emila Burića i direktora 3. maja Maksimilijana Percana obići navoze.

Predstavnik radnika Juraj Šoljić zahvalio je Vladi na dosadašnjoj pomoći, ali i izrazio bojazan jer plaće dolaze presporo.

“Koliko Pula voli svoj Uljanik, toliko Rijeka voli svoj 3. maj”, rekao je Šoljić, javlja Novi list.

Radnici su iznijeli četiri svoja zahtjeva: smjena NO i direktora 3. maja koji su se iskompromitirali dosadašnjim radom, potom vraćanje svih službi u 3. maj, odnosno u Rijeku, uključujući i tvornicu dizalica i motora.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Traže da participiraju ili da barem budu upućeni u izradu programa restrukturiranja te da budu uključeni u proces odabira strateškog partnera.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Mi znamo, možemo i hoćemo graditi brodove. Želimo zaraditi svoju plaću, a ne da nam je netko pokloni”, izjavio je trećemajac Sveto Zurak uz pitanje premijeru: “Kakva je budućnost 3. maja?”.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Župan Zlatko Komadina izjavio je kako se nada da ovaj dolazak znači zračak optimizma za brodogradnju u Rijeci. Podržava jedinstven stav radnika “3. Maja” u svim njihovim zahtjevima, kao i predstavnici Grada Rijeke koje su predvodili zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat.

Inače, nakon radnika pulskog Uljanika, i radnicima riječkog 3. maja počela je isplata minimalnih plaća za rujan od oko 2.700 kuna. Riječ je o prvoj od tri minimalne plaće koje mogu biti isplaćene putem državne Agencije za radnička potraživanja u slučaju stečaja ili blokade računa poslodavca.

Štrajk se nastavlja do isplate punih plaća.
Vijesti.hr/M. Brkljača
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Komentari

Facebook Comments