(FOTO) PROŠIRENA RIBARSKA LUKA KLENOVICA: Izgrađen novi lukobran i produljena obala za privez ribarskih brodova

- in RIJEKA I REGIJA

Uplovljavanjem u luku Klenovica, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i župan Zlatko Komadina otvorili su ribarsku luku Klenovica

U 2017. i 2018. godini izrađen je nastavak uređenja ribarske luke, odnosno II. faza rekonstrukcije luke. II. faza obuhvaća izgradnju sekundarnog lukobrana i produljenje operativne obale za privez ribarskih brodova uključujući uslugu nadzora nad gradnjom.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Radovi koji su izvedeni obuhvaćaju izgradnju novog sekundarnog lukobrana u dužini od 56 m, tlocrtne širine 8 m koji se proteže do dubine od 12,5 metara i dogradnju tj. produženje postojeće operativne obale do sekundarnog lukobrana u dužini od 58 m i 17 m širine.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

S novim lukobranom unutar lučkog akvatorija ostvarit će se povećanje kapaciteta za privez ribarskih brodova (3 nova veza za ribarske brodove) kao i povećanje sigurnosnih uvjeta u luci.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ukupna vrijednost projekta je 16.415.778,50 kuna.

Županijska lučka uprava Novi Vinodolski je županijska lučka uprava koja upravlja sa 6 luka otvorenih za javni promet. Jedna luka je i luka Klenovica u kojoj su tijekom 2011. i 2012. godine izvršeni radovi na I. fazi izgradnje ribarske luke Klenovica u sklopu kojih je izgrađen primarni lukobran.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Ovo su generacijski projekti. Kad se na vrijeme krene sve se može završiti u zajedništvu. U lučkom sustavu i zajedno sa županijskim proračunom imamo potencijal od oko 60 milijuna kuna, a s udruženim desecima milijuna iz ministarstva stvaramo kapitalnu infrastrukturu koja još od Austro-ugarske nije ovdje stvorena. Ovo je još jedan doprinos našim mjestima na obali, a uskoro ćete biti svjedoci daljnjim projektima iz ovog investicijskog ciklusa“, rekao je župan Komadina.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar Butković istaknuo je kako je ovaj projekt započet još 2016. godine.

„U ovaj projekt ukupno je uloženo 28 milijuna kuna, a danas otvaramo II. fazu koja je započela u rujnu prošle godine. Veseli me da je puno ovakvih sličnih projekata u Republici Hrvatskoj za koje nam je ukupno na raspolaganju oko 80 milijuna eura iz EU fondova i to je velika prilika za sva mjesta uz more“, rekao je ministar Butković.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon završetka II. faze projekta planirana je i III. faza projekta koja uključuje postavljanje fiksnih pontona za povećanje kapaciteta za privez brodica domaćeg stanovništva kao i realizacija vezova za potrebe sportskih i drugih brodica te nautičare povremenog karaktera. III. fazom bi se dobilo cca. 65 vezova.

Komentari