(FOTO) U školi Pećine otvorena senzorna sobe za djecu s teškoćama vida 

(FOTO) U školi Pećine otvorena senzorna sobe za djecu s teškoćama vida 

- in RIJEKA I REGIJA

U Osnovnoj školi Pećine otvorena je senzorna soba za djecu s teškoćama vida, sredstva za koju su prikupljena u velikoj humanitarnoj akciji „Sve za našu djecu“

Osnovna škola Pećine redovna je osnovna škola u kojoj djeluje Odjela za djecu oštećena vida. Učenici na Odjel dolaze jednom do dva puta tjedno, da bi dodatno uvježbavali vještine čitanja i pisanja na Brailleovom pismu, razvijali neoštećena osjetila, te njegovali i koristili preostali korisni vid, ukoliko se radi o slabovidnoj djeci. Trenutno Odjel pohađa 17 polaznika osnovnoškolske dobi iz cijele županije.

Foto: Grad Rijeka

Upravo za njih uređena je 106 tisuća kuna vrijedna senzorna soba.

Kako je kazala Javorka Milković, defektolog rehabilitator, senzorna soba je prostor opuštanja i relaksacije, koji omogućava djeci lakše usvajanje znanja.

Soba je opremljena kako bi stimulirala upravo ona osjetila važna u terapijskom radu s djecom oštećena vida – na podnim i zidnim klavijaturama djeca mogu vježbati motoriku i snalaženje u prostoru, osjetilo dodira stimuliraju taktilne ploče, dok su za slabovidnu djecu, odnosno djecu s ostatkom vida, nabavljene različite lampe i cijevi s mjehurićima koje mijenjaju boje i stimuliraju vid.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Sve za našu djecu“

Soba je izgrađena i opremljena sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji koju organizirali Udruga Riječko srce i Kanal RI, uz podršku niza institucija i brojnih pojedinaca.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječ je o trećoj po redu humanitarnoj akciji „Sve za našu djecu“ koja je završila velikim humanitarnim koncertom na Trgu Riječke rezolucije u svibnju, a svi građani su mogli dali svoj novčani prilog zvanjem humanitarnog telefona.

U humanitarnoj akciji sudjelovalo mnogo partnera. Foto: Grad Rijeka

Zahvalu svima koji su na bilo koji način sudjelovali u humanitarnoj akciji uputila je ravnateljica Oš Pećine Jasna Vukonić-Žunić.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Dugo smo maštali o senzornoj sobi, ali nismo znali kako doći do nje sve dok nismo naišli na poziv Udruge Riječko srce, koja je upravo naš projekt odabrala za ovogodišnju humanitarnu akciju, u kojoj je cijela Rijeka bila jedno veliko riječko srce,“ kazala je Vukonić-Žunić.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zahvalnice

Ravnateljica je zahvalnice za organizaciju uručila predsjedniku Udruge Riječko srce Daliboru Horvatu, novinarki Kanala Ri Lidiji Šušak, fotografu Nikoli Kurtiju, Miroslavu Vrankiću, direktoru tvrtke E-glas, koja je izvela radove na opremanju sobe, predstavnicima Primorsko-goranske županije te riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu.

Lidija Šušak, Nikola Kurti, Dalibor Horvat, Miroslav Vrankić i Jasna Vukonić-Žunić. Foto: Grad Rijeka

Zahvalila se svim učenicima, roditeljima i djelatnicima škole, a posebno je istaknula dva imena – učenicu OŠ Pećine Klaudiju Jugović te Adrianu Katić, učenicu Prve sušačke hrvatske gimnazije, koja je i sama bila učenica škole na Pećinama.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnik Obersnel se zahvalio organizatorima i svim sudionicima ove, ali i prethodnih humanitarnih akcija udruge Riječko srce.

U aktivnostima škole ravnopravno sudjeluju sva djeca Foto: Grad Rijeka

Predsjednik Udruge Riječko srce Daliboru Horvat istaknuo je kako udruga uspješno djeluje, uz pomoć partnera i pokroviteljstvo Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije te izrazio nadu da će se svoj humanitarni rad nastaviti i u budućnosti.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Komentari