(FOTO & VIDEO) Maša je bila velika kao dlan, a danas otišla kući kao zdrava beba i svjetski rekorder!

(FOTO & VIDEO) Maša je bila velika kao dlan, a danas otišla kući kao zdrava beba i svjetski rekorder!

- in Vijesti
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Rođena sa samo 450 grama i bez puno nade da će preživjeti, nakon pet mjeseci borbe i operacija, malena Maša puštena je kući!

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Odlične vijesti iz Hrvatske! Tim liječnika uspio je nešto što je pošlo za rukom samo kolegama u još dvjema zemljama na svijetu. Operirali su djevojčicu Mašu rođenu u 27. tjednu trudnoće tešku samo 450 grama.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pored fantastičnog uspjeha liječnika, činjenica koja neizmjerno veseli jest da malena Maša danas, pet mjeseci poslije, nakon nekoliko složenih i teških operacija odlazi kući s roditeljima kao zdrava djevojčica.

Ovo je Maša – medicinsko i božićno čudo! Rodila se 22. prosinca s 450 grama u 27. tjednu trudnoće. Nakon pet mjeseci u bolnici – ide kući.

“Presretna sam, ne znam bih li plakala ili se smijala. Stvarno sam presretna, jedva čekam da stignem doma i da budemo zajedno i uživamo!” uzbuđena je Mašina majka Matea.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Majka je Mašu prvi put zagrlila kad je imala dva mjeseca. Iza ovog malog borca je nekoliko teških operacija.

“Bilo mi je jako teško, ali kad sam došla i vidjela nju da se ona bori – ona mi je dala energiju da se borim zajedno s njom”, nadodaje majka.

Za liječnički tim – veliki izazov. Svaka sekunda bila je važna.

“Dijete je rođeno s 450 grama. Mortalitet takve djece je preko 90 posto. To što je Maša napravila je veliki uspjeh nje same, ali i cijelog našeg tima”, tvrdi Karmen Kondža, subspecijalist neonatologije u KDB Zagreb.

A tim čine liječnici iz čak triju bolnica. Uz Klaićevu, stigli su iz KBC-ova Zagreb i Sestre milosrdnice.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

“Ona je i tako mala rođena iako nije mogla disati, ona je pomaknula ručicu i pokušala je zaplakati – što je već jedan znak da imate borca”, kazala je Snježana Gverić-Ahmetašević, Zavod za neonatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Iza Maše je složena abdominalna operacija, ali i laserska operacija oba oka jer joj je prijetila slijepoća, kateterizacija srca, rekonstrukcija crijeva i trbušne stjenke.

“Treba jako, jako minuciozno voditi ansesteziju, paziti na analgetike, anestetike, na nadoknadu tekućine, pa na grijanje. Ne smije se pothladiti dijete. Veliki je to uspjeh. Čudo!” nadodaje.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Čudo koje je i nagrađeno.

“Rade izvrsno, nerijetko u skromnim uvjetima. Kaže docentica nisu imali ni respirator. Žalosti me to, ali ću reagirati. Još jednom moje divljenje i čestitke”, poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Malena Maša bila je velika kao dlan, a danas ide kući kao zdrava beba s tri kilograma.

A o Mašinom ulasku među svjetske rekordere možete pogledati u nastavku priloga Leone Šiljeg.

Leona Šiljeg

Komentari