Iako se Gorani hrabre i hvale da su ovo uobičajene zimske situacije za njih i da nema te zime s kojom se oni ne mogu nositi, nama s mora ovakvi prizori djeluju poprilično apokaliptično!

Naime, noćas i danas u Gorskom kotaru napadalo je toliko novog snijega (otprilike metar i pol, gdjegod i više!) da je u potpunosti prekrio automobile parkirane u Delnicama i široj okolici!

U nekoliko glavnih ulica, u nizovima zgrada danas ujutro uopće se od snijega nisu mogli vidjeti ulazi u kuće niti izlozi dućana! Građani su bili primorani kopati „tunele“ u snijegu kako bi izašli iz svojih domova, i to direktno na prometnicu jer je uklanjanje tolike količine snijega s nogostupa u cijeloj njegovoj dužini zapravo – nemoguće.

Građanima su u pomoć pristupili i vojska i policija. Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su danas na ublažavanju posjedica snježnog nevremena na području Delnica, Gospića, Donjeg Lapca, Gračaca i Petrinje.

Policijski službenici Policijske postaje Vrbovsko, izvješćuju iz Policijske uprave primorsko-goranske, i ovih zimskih dana brinu o sigurnosti i dobrobiti građana. Policijski službenici, posebice kontakt policajci Policijske postaje Vrbovsko, tijekom prošlog i ovog tjedna, za sniježnoga nevremena, obišli su starije i nemoćne građane.

Građanima, a naročito onima koji žive u naseljima gdje ceste vode do jedne ili dvije kuće, ponudili su pomoć oko nabavke i donošenja namirnica i lijekova i drugih potrepština. Uz to, policija zbog pomoći starijim i nemoćnim osobama redovito surađuje i s geronto-domaćicama s područja grada Vrbovskog. Ova suradnja je intenzivirana s pogoršanjem vremenskih prilika i nastavit će se sve do poboljšanja vremenskih uvjeta.

Valja spomenuti kako je policija iz Vrbovskog tijekom ove zime inicirala i čišćenje zona odgojno-obrazovnih ustanova kako bi predškolci i učenici lakše i sigurnije stigli do svojih vrtića i škola.

Isto tako, inicirali su suradnju s lokalnim poduzećem za čišćenje snijega, kako bi građani s ovog područja mogli nesmetano do namirnica i do središta mjesta svojih prebivališta.

Kako na području Vrbovskog, tako i na području Policijske postaje Delnice velike količine snijega i zimski uvjeti otežavaju svakodnevni život građana. Tako je jučer oko podne 70-godišnjakinja sa šireg područja Delnica u suradnji s članovima HGSS-a prevezena i privremeno, do poboljšanja vremenskih prilika smještena izvan svog doma. Spomenuta 70-godišnjakinja obratila se i svom kontakt-policajcu, koji će za to vrijeme redovito obilaziti njen dom radi sprječavanja kažnjivih radnji i pravovremenog postupanja u slučaju uočavanja prijetnje za imovinu zbog količina padalina.

Ovakav oblik pomoći policije građanima tijekom zimskih uvjeta na području Vrbovskog, Delnica i drugih mjesta Gorskog kotara uobičajen je i ranijih zima, tako da lokalno stanovništvo zna da će im policijski službenici priskočiti u pomoć kad god je to potrebno.

Inače, policijski službenici na ovom području i na svim drugim područjima Policijske uprave primorsko-goranske, gdje su nepovoljne vremenske prilike, u suradnji sa svim nadležnim službama poduzimaju mjere i radnje u cilju sigurnosti prometa, građana i njihove imovine.

Foto & video: Riječanin

Policija poziva građane na oprez, ne kretanje na put ukoliko to nije neophodno, a svi građani u slučaju potrebe mogu se obratiti policiji za pomoć pozivom na 192!

Komentari