(FOTO & VIDEO) U Lepoglavi među najgorim ubojicama: najokrutniji izoliran, ubojica Ivane Hodak ne druži se ni s kim

(FOTO & VIDEO) U Lepoglavi među najgorim ubojicama: najokrutniji izoliran, ubojica Ivane Hodak ne druži se ni s kim

- in Vijesti
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Jedni u slobodno vrijeme igraju igrice, drugi čitaju knjige. Najpopularnija je knjiga Dušana Miljuša ‘Hrvatski monstrumi’, a visoko na ljestvici su zakoni, posebice Ustav RH

Vodimo vas u Lepoglavu, jedan od najstrožih zatvora u Hrvatskoj. Barem ako je riječ o zatvorenicima koji služe dugotrajne kazne. Tamo se nalaze svi najpoznatiji slučajevi – od atentatora na Ivu Pukanića, ubojice Ivane Hodak, Meksikanke Selene na Marjanu – do najokrutnijeg Srđana Mlađana.

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Ušli smo u najstroži odjel. Ondje je 17 zatvorenika, i to onih najbrutalnijih. I ostalih sigurnosno rizičnih. Njih se posebno nadgleda. Čak im se i hrana dostavlja u ćeliju.

“Ondje je malo strožiji tretman nego na odjelima i ondje oni dnevno, što im i zakon omogućava, smiju biti dva sata na svježem zraku”, kazao nam je Dražen Posavec, upravitelj Kaznionice u Lepoglavi.

U određenom trenutku ipak smiju boraviti u zajedničkim prostorijama poput sobe s televizorom.

“Najčešće gledaju ono što im se nudi. Nismo napravili istraživanje, ali mislim da je RTL gledan itekako, bit će nakon današnjeg dana još više”, rekao nam je upravitelj.

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Atentatori na Ivu Pukanića, ubojica koji je napravio masakr u Palači pravde – svi oni u Lepoglavi su radno angažirani. Osim ubojice Ivane Hodak – koji navodno ne priča mnogo. Niti se s kim druži.

Sobe na svim odjelima – izgledaju gotovo isto. “Sobe koje se nalaze na odjelima su veličine pet i pol kvadrata”, pokazuje nam upravitelj Kaznionice.

Dok jedni u slobodno vrijeme igraju igrice, drugi čitaju knjige. Na raspolaganju im je 12 tisuća naslova.

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

“Najčitanija je knjiga Dušana Miljuša “Hrvatski monstrumi”. A uz to se uzimaju i svi provedbeni propisi i zakoni koje njih zanimaju. Ustav je među njima”, otkriva nam upravitelj Posavec.

Svakog dana na raspolaganju im je i šest različitih jelovnika. Danas – juha, riba, povrće i puding. U zatvoru imaju i svoju pekaru, gdje se peku peciva, krafne i buhtle. A ono čega nema, mogu kupiti u zatvorskom dućanu.

Svaki zatvorenik može potrošiti u visini dnevnice državnog službvenika 170 kuna, i to mu je limit.

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Radno angažirani imaju priliku raditi i zaraditi. Mnogi od poznatih ubojica upravo su rezbarili ovakve stvari, izrađivali stolice – što sve na kraju završi u zatvorskom dućanu.

Od spavaće sobe, blagavaone, regala za dnevni borak, trosjeda, dvosjeda, fotelje, apsolutno svaki detalj u ovom prostoru izradili su zatvorenici u Lepoglavi. Od slika pa sve do ručno izrađenih košara koje se prodaju za svega 30-ak kuna.

Lepoglava je jedan od rijetkih zatvora koji ima sve svoje. Od domaćih životinja, povrća, šume, ribnjaka, pčela. U jednoj prostoriji proizvodi se čak i vino.

“Mislim da je to raritet među zatvorima, mi smo čuli da na Siciliji nešto proizvodi jedan zatvor, ali u europskim okvirima da jedan zatvor proizvodi vino to je zaista raritet.”

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Sigurnost je na najvišoj razini. Cijela Lepoglava okružena je visokim zidovima i žicom. “Dogodilo se da zatvorenik preskoči ogradu, bio je spretan. Međutim, u zadnjih 30 godina nijednog uspješnog bijega nije bilo. Jedno je preskakanje je bilo, ali je zatvorenik uhvaćen odmah”

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

U Lepoglavi se nalazi i spomen ćelija Alojziju Stepincu. U toj je prostoriji proveo 1.874 dana.

U Lepoglavi danas – najokrutniji ubojice. Većinom s kaznom od 40 godina zatvora.

Ivana Ivanda Rožić

Komentari

Facebook Comments