(FOTO) ŽELITE KUŠATI NAJBOLJI ISTARSKI OVČJI SIR? Tajna se krije u malome selu blizu Vodnjana

(FOTO) ŽELITE KUŠATI NAJBOLJI ISTARSKI OVČJI SIR? Tajna se krije u malome selu blizu Vodnjana

- in Lifestyle
Foto: Riječanin

“Napišite sve što kažem, ne budite kao ostali novinari!” upozorava nas barba Franko dok nam toči čašicu domaće rakije. “Ali oni su to zbog gastronomije, oni se ne bave politikom”, brže bolje dobacuje njegova Stana koja spravlja domaću rakiju i ostale hvaljene produkte unutar cijenjenog Agroturizma Sia, u blizini Vodnjana

Franko Cetina, dobitnik brojnih nagrada za svoj ovčji sir, ujedno i predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača koza i ovaca ugostio nas je na svom imanju i pokazao nam nadaleko priznate mliječne proizvode.

Obitelj Cetina posjeduje oko 200-injak autohtonih istarskih ovaca, pasmine Pramenka. Istarska ovca jedinstvena je vrsta ovaca u Europi, a nastala je miješanjem talijanskih ovaca iz regije Bergama s istarskim pasminama krajem 18. stoljeća.

Istarska ovca nekad je predstavljala pravo bogatstvo za istarskog seljaka zbog činjenice da se od nje moglo dobiti mlijeko, meso te vuna. Danas, kada je sve manje mlađih ovčara te općenito ljudi koji ostaju na selu i bave se ovčarstvom spomenuta vrsta je ugrožena i prijeti joj daljnje smanjenje brojnosti.

Ovce koje uzgaja barba Franko nismo vidjeli, taman u to vrijeme bile su na ispaši u blizini sela Guran, ali probali smo njegov sir koji nas je oduševio. Srednje težak po svom sastavu, posjeduje tipičnu ovčju aromu, karakteristično blagi miris te je idealan za razne kombinacije hladnih predjela. Zrak je na imanju pun mliječnog mirisa dok sir počiva u hladnoj komori na drvenim stalažama.

Preko 20 godina obitelj Cetina ponosno vodi svoju manufakturu sira. Barba Franko, iako okrunjen brojnim nagradama za svoj rad, žali se kako nadležno Ministarstvo gospodarstva nema sluha za daljni razvoj OPG-ova te davanje poticaja malim i srednjim obrtnicima.

Isto tako, govori nam o poraznoj činjenici kako je 1876. godine na području cijele Istre bilo 176.000 ovaca dok ih je danas ostalo samo 6.000 od kojih samo 1.000 spadaju u autohtonu istarsku pasminu Pramenka. Također, obitelj Cetina nastoji zaštiti brend svojih proizvoda u čemu im želimo puno uspjeha jer svojim su radom to i zaslužili.

Od ostalih gastronomskih specijaliteta koje treba izdvojiti u okviru agroturizma jest ponuda njihovog restorana u kojem možete probati odličnu domaću janjetinu.

Osim već spomenutog sira, možete kušati i prvorazredni pršut kojeg prave, domaće bijelo vino te ugodno društvo koje vam pravi ljubimac kuće, zlatni retriver.

Prilikom našeg posjeta, domaćini su nas morali ranije napustiti ali su nas bez problema ostavili u svome restoranu, uz osmijeh nam  poručivši da prilikom odlaska ostavimo tanjure, ali prazne. Odlučili smo ih poslušati, kao što smo odlučili kako ćemo ih opet posjetiti, željni dobre hrane i ugodnog društva.

Za više informacija o Agroturizmu Sia posjetite web stranicu portala Taste of Adriatic: www.tasteofadriatic.com

Komentari