(FOTOGALERIJA) PJEVANJE „U SKLADU S PRIRODOM“ U Bakru održana jedinstvena „eko-smotra“ zborova

(FOTOGALERIJA) PJEVANJE „U SKLADU S PRIRODOM“ U Bakru održana jedinstvena „eko-smotra“ zborova

- in Glazba, Kultura

U Bakru je održana druga smotra zborova s eko karakterom naziva „U skladu s prirodom“ koju je u subotu u prepunoj dvorani Doma kulture pohodilo oko 700 ljudi, što izvođača što posjetitelja

U subotu 23. rujna drugi put je održana smotra zborova „U skladu s prirodom“ u sklopu rujanske manifestacije „Skladno u Bakru“. Time su se Bakar i KUU Sklad, kao organizator, upisali u regionalne ‘zborske kalendare’.

I ove je godine eko smotra naišla na veliki interes izvođača i publike. Budući da Sklad u 2017.godini slavi svoj 140. rođendan, po uzoru na proslavu 50. rođendana Sklada uoči smotre održan je svečani mimohod zborova na čelu s Puhačkim orkestrom Fužine, Old timer klubom iz Rijeke te Bakarskom gospodom kao i mini koncert Puhačkog orkestra Fužine prije same smotre te skupno (milenijsko) fotografiranje.

Samu smotru otvorio je Puhački orkestar Fužine koji je publiku oduševio puhačkim obradama popularnih pop i rock pjesama poput „Idem tamo gdje je sve po mom“ grupe Jinx, „Tako ti je mala moja kada ljubi Bosanac“ grupe Bijelo Dugme, „Hipnotiziran“ Dine Dvornika i slično.

Nakon nastupa PO Fužine s nastupima su počeli zborovi. Jedanaest zborova nastupili su s dvije do tri pjesme svaki, a brzim ritmom i širokim repertoarom pjesama koji je sezao od tradicionalnih hrvatskih zborskih do američkih gospel pjesama uspjeli su zadržati publiku zabavljenom od početka do kraja svojih nastupa za što su bili nagrađeni glasnim i toplim pljeskom.

Publika koja je ispunila cijelu dvoranu bila je počašćena odličnim izvedbama vrhunskih zborova, mogli su čuti originalne i prekrasne aranžmane – prave poslastice za ljubitelje zborske glazbe.

U smotri su sudjelovali: MPZ KUU “Jeka Primorja” iz Rijeke, KUD “Neven” iz Selca, HGD “Zvijezda Danica” iz Kraljevice, MPZ “Joakim Rakovac“ iz Poreča, Djevojački zbor PZM-a “Josip Kaplan“ iz Rijeke, VS “Mareta” iz Mošćeničke Drage, PHPD “Zora” iz Karlovca, KUD Sloga iz Hreljina i KUD Martin Matetić iz Jadranova, MPZ “Gimpl” iz Ravne Gore, MPZ “Ronjgi” iz Ronjgi i KUU “Sklad” iz Bakra a organizacijski zahtjevan zadatak odrađen je besprijekorno.

Uz voditeljicu programa Gordanu Kovačević iz TZ Bakar, predstavnici Bakarske gospode (iz sekcije „Bakarska gospoda“ Udruge umirovljenika Bakar) dočekali su na pozornici svaki zbor i preuzeli doniranu sadnicu koju je svaki zbor donirao u duhu ove ekološki nastrojene manifestacije!

Zajednička pjesma „Neka cijeli ovaj svijet“ (iz mjuzikla „Jalta, Jalta“ Alfija Kabilja) zaorila se nedavno obnovljenim Domom kulture „Matija Mažić“ U Bakru i u dobrom raspoloženju povezala 700-njak izvođača i posjetitelja te utjelovila staro geslo Sklada: Skladno naprijed!

Ni nakon koncerta nije uzmanjkalo dobrog raspoloženja: za domjenak su se pobrinuli sponzori i vrijedne ruke članica Sklada, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruge Bakarska žena i Udruge umirovljenika Bakar uz mnoge individualne potpore.

Izvođači i posjetitelji bili su ponuđeni izbrom toplih jela koja su pripremili članovi Udruge branitelja grada Bakra, raznovrsnim kolačima koje su pripremili članovi Sklada i njihovi prijatelji. Za pjesmu i zabavu pobrinulo se 300-njak zborskih pjevača dobre volje, pa se pjesma uz gitaru čula još dugo nakon završene priredbe u Bakru!

Ovaj projekt je pozitivan primjer građanske inicijative koja angažira cijelu zajednicu – udruge, ugostitelje, građane i poduzetnike, te promovira vrijednosti kao što su glazbeni amaterizam i svijest o održivom ekološkom razvoju zajednice!

 

Uz logističku i financijsku podršku Grada Bakra i TZ Bakar suorganizatori manifestacije su udruge iz Bakra: Udruga umirovljenika, Udruga branitelja Domovinskog rata, Bakarska žena, DVD Bakar, Bakarska gospoda ali i svi bakarski ugostitelji, pekare i susretljiviji poduzetnici.

 

Ujedno, članovi zborova su domaćinima darovali sadnice crvenog javora, mirte, čempresa, breze, palme, ukrasnog primorskog bilja… Tijekom sljedećeg tjedna donirane sadnice će se posaditi u parku kod Pomorske škole Bakar te u dvorištu crkve Majke Božje od Porta.

Dunja Vladislović

U programu su sudjelovali zborovi:

19:05 MPZ KUU „Jeka Primorja“, Rijeka
19:15 KUD „Neven“, Selce
19:25 HGD „Zvijezda Danica“, Kraljevica
19:35 MPZ “Joakim Rakovac“, Poreč
19:45 Djevojački zbor PZM-a „Josip Kaplan“, Rijeka
19:55 VS „Mareta“, Mošćenička Draga
20:05 PHPD „Zora“, Karlovac
20:15 KUD Sloga Hreljin i KUD Martin Matetić Jadranovo
20:25 MPZ „Gimpl“, Ravna Gora
20:35 MPZ „Ronjgi“, Ronjgi
20:45 KUU „Sklad“ , Bakar

Suradnici na projektu su i zborovođe :

Igor Vlajnić,
Darko Čargonja,
Doris Kovačić,
Žaklina Majetić,
Radmila Bocek,
Đeni Dekleva Radaković,
Helga Dukarić Dangubić,
Nino Načinović,
Tatjana Veljankovske
Nina Simčić.

Komentari