(FOTO&VIDEO) FILMOVI KOJI SE NE ZABORAVLJAJU: Tjedan posvećen velikom filmskom redatelju Goranu Paskaljeviću od sutra u Art kinu Croatia

(FOTO&VIDEO) FILMOVI KOJI SE NE ZABORAVLJAJU: Tjedan posvećen velikom filmskom redatelju Goranu Paskaljeviću od sutra u Art kinu Croatia

Goran Paskaljević međunarodno je priznati srpski redatelj, a u Art-kino ovaj tjedan stiže ciklus filmova koji će predstaviti presjek njegove bogate i uspješne karijere. Od 12. do 18. travnja moći ćete pogledati sedam njegovih ponajboljih filmova, od kojeg su dva apsolutni klasici jugoslavenske kinematografije. Tjedan službeno započinje sutra, 12. travnja s projekcijom filma “Varljivo leto” s početkom u 19 sati. Na sutrašnjem otvorenju biti će nazočan i sam redatelj.

Ciklus otvara film „Varljivo leto ’68“, u kojem je, po mišljenju mnogih, Danilo Bata Stojković odglumio ulogu života kao otac dječaka koji se nosi s vlastitim problemima, kao i s nemirnim okruženjem u kojem se nalazi.

Film koji je osvojio Zlatnu arenu za režiju u Puli, kojeg je jugoslavenska kritika proglasila filmom godine, i za koji je Milena Dravić osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u Cannesu jest „Posebni tretman“ iz 1980. godine.

Nakon kojeg slijedi „Tango Argentino“, komedija s prizvucima grčkih idila. Film je to koji govori o slomu jednopartijskog političkog sistema koji je izazvao potres na socijalnom planu Jugoslavije.

Paskaljevićeva karijera je uvijek bila fokusirana na one marginalizirane, od kriminalaca, imigranata i mnogih drugih. To dobro dočarava film „Bure baruta“ iz 1998. godine, koji je osvojio nagradu filmskih kritičara na venecijanskom filmskom festivalu, a prikazuje beogradsko podzemlje u jednoj noći kroz mnoštvo različitih likova.

U idilični irski kraj vodi nas drama „Kako je Harry postao drvo“, gdje konflikt između dvojice susjeda postaje metafora za sukobe u Bosni i Hercegovini, koji je i spriječio Paskaljevića da film snimi upravo u tom kraju. Jednu veoma važnu marginu, granicu između istoka i zapada Europe, problematizira film „Medeni mjesec“.

Ciklus zaključuje drama „Kad svane dan“, film koji možda najbolje opisuje Paskaljevićevu okrenutost marginaliziranima i prikazuje pomalo zaboravljenu temu, holokaust u Beogradu, te povlači paralelu između nekadašnjeg progona Židova i današnje diskriminacije Roma.

Komentari