GDJE JE ZAPELO? Rade tri godine na najmodernijem azilu za životinje, potrošeno je 1,8 milijuna kuna…

GDJE JE ZAPELO? Rade tri godine na najmodernijem azilu za životinje, potrošeno je 1,8 milijuna kuna…

- in Lifestyle

Iz udruga za zaštitu životinja upozoravaju da su prva dva bloka trebala biti otvorena još prošlog travnja, ali sve je ostalo samo na obećanju. Novca, navodno, nema pa je sve preusmjereno na nekakvu županijsku koordinaciju

Azil za napuštene životinje u Slavonskom Brodu, čija je gradnja počela prije tri godine, još nije završen. Najavljen kao jedan od najmodernijih u Hrvatskoj, brodski je azil na parceli od 5000 četvornih metara trebao imati glavnu zgradu i pet blokova za smještaj pasa te poseban prostor za smještaj mačaka.

Iz udruga za zaštitu životinja upozoravaju da su prva dva bloka trebala biti otvorena još u travnju prošle godine, ali sve je ostalo samo na obećanju. Novca, navodno, nema pa je sve preusmjereno na nekakvu županijsku koordinaciju, piše lokalni.hr.

“Kada smo zadnji put obišli sklonište, tamo nije bilo niza stvari koje su potrebne da bi azil funkcionirao, poput karantene za pse koja je obvezna i ograde s jedne strane. Na žalost, pokazalo se da su najave o otvaranju azila bile samo predizborno obećanje jer, kad su izbori prošli, svi su radovi stali. Mi ne tražimo nikakav hotel za pse, kako su nas neki optuživali, nego samo azil koji mora udovoljavati svim propisanim uvjetima za sklonište”, izjavila je Darija Debeljak iz udruge Veselo dvorište. O životinjama za to vrijeme i dalje brinu volonteri. No iz Udruge upozoravaju da im Grad nije dao niti obećanih 30.000 kuna za projekt kastracije pasa i mačaka za prošlu godinu koji su oni, tvrde, uredno odradili.

Iz Grada su odgovorili da je za gradnju azila dosad odvojeno 1,8 milijuna kuna i da se navedeni radovi odnose na gradnju prva dva bloka za smještaj pasa, pristupne ceste i parkirališta, postavljanje ograde te potrebne priključke na sustav vodoopskrbe i odvodnje.

“Upravo zbog činjenice da je Grad već počeo graditi moderni azil, a da susjedne općine i Županija unatoč zakonskim odredbama koje jasno propisuju da na svome području moraju imati azil nisu ni počele s realizacijom ovakvog projekta, tijekom posljednjih mjeseci razgovaralo se o mogućnosti suradnje kad je o tome riječ. Pri tome bi Županija i općine sufinancirale rad azila u Slavonskom Brodu u kojem bi se zbrinjavale napuštene životinje i s njihova područja”, rečeneo je iz brodske Gradske uprave.

U odgovoru kojeg prenosi lokalni.hr, a kojeg su poslali iz Grada, ovdje je riječ o modernom “no kill” azilu u skladu sa svim europskim propisima i standardima, kapaciteta 120 pasa, te kako će s predstavnicima udruge Veselo dvorište idući tjedan imati sastanak na temu isplate sredstava za planiranu kastraciju.

Vijesti.hr
Foto: RTL

Komentari