ISTINE JOŠ NEMA: Što se sve zna o misterioznoj smrti Davida Dragičevića?

ISTINE JOŠ NEMA: Što se sve zna o misterioznoj smrti Davida Dragičevića?

- in Vijesti

Odvjetnik Nobilo tvrdi da je svoju analizu slučaja dao Davoru Dragičeviću te da je sada sve dalje na njemu

“Zadovoljni smo načinom na koji se sada vodi istraga”, tako su prije točno mjesec dana govorili članovi međunarodnog odvjetničkog tima, među kojima je bio i Ante Nobilo, koji zastupaju obitelj Davida Dragičevića, mladića čija je smrt u ožujku u Banjoj Luci potaknula velike prosvjede.

Mjesec dana kasnije – šokantan obrat (OVDJE). Tim odvjetnika napušta Anto Nobilo ustvrdivši za Federalnu televiziju iz Sarajeva da su Davorom Dragičevićem, ocem mladića koji pokušava rasvjetliti pozadinu Davidove smrti, manipulirali političari. Nobilo nije kazao o kome se konkretno radi, ali je poručio kako David nije bio masakriran i silovan te da ga policija nije ubila, kako se to prethodno tvrdilo.

Nobilo je za Vijesti.hr kazao kako informacije koje iznosi krug oko Dragičevića ne potvrđuju njegovu istragu te je, s obzirom da nisu u skladu sa stavovima, dao otkaz punomoći i napustio slučaj.

“Smatram da nije potrebno medijski raspravljati s bivšim klijentom. Ja sam napravio detaljnu analizu, dao sam to Dragičeviću, on to ima i sve je dalje je na njemu”, kazao je Nobilo.

Davidov otac sinoć je u Banja Luci na Trgu Krajine kazao kako ne želi komentirati izjave odvjetnika Nobila. “Za njih su relevantni ministar policije, tužitelji, patolozi koji su dio zavjere. Član odvjetničkog tima je rekao da David nije proveo nekoliko sati u vodi, a mi to znamo odavno.

Šest dana su ga vezali, mučili, silovali, likvidirali. Nobilo tvrdi da David nije ni mučen, ni silovan i da ministar policije nije umiješan. Ako jedini ima te dokaze iz tužiteljstva, neka ih predoči meni i Ifetu Feragetu koji je ostao u ovom timu. On se svjesno stavio u službe mimo odvjetničke etike, a kamoli ljudskosti”, kazao je Dragičević, poručivši kako će ići do kraja.

Kronologija Davidove smrti

Davidu Dragičeviću se u noći 18. ožujka ove godine izgubio svaki trag. Njegov otac Davor kontaktirao je policiju, bolnicu, Davidove prijatelje kako bi saznao gdje mu je sin. 24. ožujka ove godine Davora su obavijestili o smrti sina.

Davidovo tijelo je pronađeno je na mjestu gdje se rijeka Crkvena ulijeva u Vrbas. Samo 2 dana nakon toga, policija je riješila slučaj. Održali su presicu na kojoj su tvrdili da se David te večeri u gradu potukao s trojicom mladića i zadobio lakše ozljede. Potom je nastavio obilaziti banjalučke klubove. Nešto prije 3 ujutro, rekli su, opljačkao je jednu kuću, a nakon toga upao u rijeku.

Sumnjiva smrt Davida trese Dodikovu vlast: kako je umro mladić?
Patolog koji je obavio obdukciju rekao je da se David utopio, a da ozljede koje je zadobio za života, nikako nisu mogle biti fatalne.

Kasnije su utvrdili da je vrijeme smrti 4 ujutro te iste večeri kada je nestao, te da je David u sebi imao tragove LSD-a, marihuane i alkohola. Policija je utvrdila kako nema elemenata kaznenog djela kada je riječ o Davidovoj smrti i da se ne radi o ubojstvu već nesretnom slučaju.

Problemi s ključnim dokazima

Priča o provali i utapanju, doduše, ne poklapa se sa snimkama nadzorne kamere koje su pokazale da David nije mogao biti niti blizu kuće koja je opljačkana, a prije toga je snimljen na drugom djelu gradu.

Par mjeseci kasnije, iz Državnog odvjetništva u Banjoj Luci objavili su kako je pritvoren računalni stručnjak A.K. koji je, navodno, naknadno nakon smrti mladića Davida Dragičevića brisao snimke s video nadzora s jednoga objekta, a ujedno je i uhićen patolog koji je radio obdukciju zbog sumnje da je lažirao toksikološki nalaz.

Tijekom cijele istrage Davidov otac je tvrdio, a pri tome stoji i dan danas, da je njegov sin ubijen te da istinu zataškava sprega političkog i obavještajnog podzemlja koji su odgovorni za Davidvu smrt. Zatražio je novu istragu, a ona je i otvorena, uključujući novu obdukciju koju je proveo patolog doveden iz Beograda, no policija je i nakon toga ostala pri prvobitnoj tvrdnji da u slučaju Davidove smrti nema kaznenog djela.

‘Tata ti je obećao da će ići do kraja’

Ubrzo nakon toga, slobodni novinar Slobodan Vasković objavljuje kako je Davidovo ubojstvo naredio načelnik Uprave za organizirani kriminal Darko Ilić, da je akcijom upravljao Dubravko Kremenović, a u vezu s mladićevom smrti dovodio se i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Vasković je tvrdio kako je Davida napalo 15-ak nasilnika, a zatim je ondje došao Kremenović koji ga je osobno tukao i potom odvezao u prostorije Ministarstva unutarnjih poslova. Ondje su Davida nastavili mučiti, a zatim su ga odvezli u vikendicu kod Banja Luke, gdje su ga i ubili gušenjem, no Vaskovićevi navodi nisu potvrđeni.

Kako su informacije isplivavale na površinu, tako je Davidov otac postajao sve ogorčeniji i pokušavao svim silama saznati što se dogodilo njegovom sinu, što je rezultiralo i pokretom “Pravda za Davida”, no okolnosti njegove smrti ni danas nisu najjasnije.

“Sine Davide, dušo moja, tata ti je obećao da će ići do kraja i idemo svi. Dobit ćeš spokoj, mir i pravdu. Meni osim toga više ništa u životu nije potrebno”, poručio je Davor Dragičević.
M.D.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL/AP/Screenshot

VIDEO DANA:

Komentari

Facebook Comments