IZBORI Plenković: Vlada čvrsto drži uzde u rukama, za razliku od antisistemskih stranaka u nastajanju

IZBORI Plenković: Vlada čvrsto drži uzde u rukama, za razliku od antisistemskih stranaka u nastajanju

- in Lokalni Izbori 2017, RIJEKA I REGIJA
Foto: Arhiva

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak iz Rijeke kako njegova Vlada čvrsto “drži uzde u rukama” što je, tvrdi, pokazao i slučaj s Agrokorom, za razliku od ostalih stranaka koje samo kritiziraju i ne nude rješenja, među njima i “protestne antisistemske stranke u nastajanju, kojima je politička agenda u biti puno više rušiteljska, nego graditeljska”.

Plenković je na središnjem HDZ-ovom predizbornom skupu za Rijeku i Primorsko-goransku županiju rekao kako se na Hrvatsku reflektiraju europski politički trendovi, u kojima su s jedne “ozbiljne stranke matice”, s velikim članstvom i brojnim stručnim ljudima, kakva je u Hrvatskoj HDZ, a s druge strane “protestne antisistemske stranke u nastajanju, kojima je politička agenda u biti puno više rušiteljska, nego graditeljska”.

Istaknuo je kako je Hrvatska suočena s brojnim važnim pitanjima, poput sigurnosnog u cijeloj Europi i susjedstvu, potom gospodarskog kao što je kriza u Agrokoru, ali i s pitanjem nužnosti socijalne zaštite ljudi. “Za sve to su HDZ i Vlada imali hrabrosti preuzeti odgovornost i baviti se tim problemima na sustavan način”, kazao je. Ustvrdio je kako su Vladi u slučaju Agrokor na raspogalanju bila tri scenarija – prvi je bio ne napraviti ništa s obrazloženjem da je riječ o privatnoj kompaniji u tržišnom gospodarstvu, a što bi dovelo do velikih problema za ekonomiju, nestajanja radnih mjesta i nezadovoljstva u društvu. Moglo se, dodao je, posegnuti za nacionalizacijom kompanije, ali to bi za sobom donijelo i nužnost preuzimanja dugova.

Mogu razumjeti da oporba nije prihvatila zakon o Agrokoru, ali ne i da nisu ponudili bar minimum alternative

“Vlada je odabrala srednji put, temeljen na iskustvima iz drugih zemalja EU, a taj pristup je temeljen na Ustavu i zakonima te ga razumiju partneri u EU. Iza tog pristupa su stali svi koji su ozbiljni, a mi smo oporbi ponudili da zakon o rješavanju ovakvih slučajeva donesemo konsenzualno, ali oni to nisu prihvatili. To mogu razumjeti, ali ne mogu razumjeti da nisu ponudili bar minimum alternative Vladinom prijedlogu”, poručio je Plenković. Donošenjem zakona i preuzimanjem odgovornosti, dodao je, Vlada je pokazala da čvrsto “drži uzde u rukama” i upravlja krizom te da je to dovelo do nove likvidnosti i nastavka djelovanja kompanije. “To je bitna razlika između stranaka koje samo kritiziraju i onih koje nude rješenja”, naglasio je.

Oštro je odbacio prozivke da HDZ i Vlada imaju ambiciju i želju štititi kriminal u Agrokoru. “To je netočno, besmisleno, ne postoje gremiji niti tajne zavjere koje nečim upravljaju, to odbacujem jasno i trezveno”, istaknuo je šef HDZ-a.

Osvrnuo se i na probleme sa sustavnim kontrolama na graničnim prijelazima, rekavši kako je “teško naći relaciju između putnika koji čeka satima na granici, i zabrinutog Europljana koji se našao na mjestima terorističkih napada u Parizu ili Bruxellesu”. U razgovoru sa slovenskim premijerom, predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, kazao je, nađeno je rješenje kako lakše prijeći na ciljane umjesto sustavnih kontrola i time smanjiti čekanje na granici.

U rješavanju gužvi na granici uvidjela se važnost kojoj grupaciji pripadate – Tusk i Juncker su članovi EPP-a kao i HDZ

“U tom se uvidjela važnost kojoj političkoj grupaciji pripadaju političari koji odlučuju, jer su i Tusk i Juncker članovi Europske pučke stranke, kao i HDZ, a taj kontekst je izuzetno važan za rješavanje problema”, kazao je Plenković. Naglasio je da je na sličan način i na predstojećim lokalnim izborima važno kako se ubuduće mogu sinergijski rješavati pitanja, od nacionalne do regionalne i lokalne razine.

Podsjetio je da je HDZ nastao na temelju politike prvog predsjednika Franje Tuđmana, što je omogućilo stvaranje demokratskog poretka, slobodu i slobodno tržišno gospodarstvo, a da je danas HDZ ključna stranka u zemlji te ima najveću odgovornost za sadašnjost i budućnost Hrvatske.

Ustvrdio je da su sve ključne projekte za razvoj Rijeke i Primorsko-goranske županije poduprle, promovirale i financijski pokrivale vlade koje je predvodio HDZ, istaknuvši da njegova stranka ovdje ima sjajne kandidate koji predstavljaju novu generaciju političara.

Butković: SDP je ovaj kraj zapostavio

Predsjednik županijske organizacije HDZ-a Oleg Butković poručio je kako je HDZ jedina alternativa SDP-u koji je “predvođen Milanovićem, Obersnelom i Komadinom ovaj kraj zapostavio, a to građani vide”, dok je kandidatkinja koalicije predvođene HDZ-om za županicu Majda Burić (HDZ) navela da je SDP-ov župan Zlatko Komadina jedino što je ekspeditivno učinio bilo to “kad je napustio mjesto ministra infrastrukture i pomorstva”.

“On u 15 godina na vlasti u županiji nije osigurao odgovarajuće uvjete za školovanje djece, ukinuo je dijalizu u Gorskom kotaru i želi nametati još parafiskalnih nameta. Mi nudimo potpuno drugačije okruženje nego što je sada, ozbiljnu politiku partnerstva i dijaloga s općinama, gradovima, građanima i Vladom”, istaknula je Burić.

Komentari

Facebook Comments