JE LI TO MOGUĆE? Najviše srednjoškolaca-ponavljača u Primorsko-goranskoj županiji!?

JE LI TO MOGUĆE? Najviše srednjoškolaca-ponavljača u Primorsko-goranskoj županiji!?

- in RIJEKA I REGIJA
Foto: Pixsell

Loša situacija: U hrvatskim učionicama ove godine 2.077 ponavljača

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u hrvatskim učionicama ove je godine 2.077 ponavljača. To je 1,37 posto od ukupnog broja učenika, a neke su županije puno lošije od državnog prosjeka, piše srednja.hr.

Prema omjeru broja učenika i broja ponavljača, najlošije stoji Primorsko-goranska županija u kojoj 2,19 posto ponavlja razred. Slijedi Istarska županija s 2,01 posto. Na trećem i četvrtom mjestu su Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija.

Od šest ravnatelja nasumično odabranih škola u Primorsko-goranskoj županiji, samo je troje bilo raspoloženo za razgovor na tu temu.

“Mi ove godine imamo ukupno šest ponavljača, troje je prvi, dvoje drugi i jedan treći razred. To je povećanje u odnosu na prijašnje godine, ali kod nas je taj slučaj koincidirao sa zdravstvenim poteškoćama učenika pa oni nisu polučili uspjeh na kraju godine. U principu, ne postoji trend povećanja ili smanjenja. Ovu godinu smatramo iznimkom koja ne potvrđuje nikakvo pravilo”, kazao je ravnatelj Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci Radenko Bradić.

Situacija loša i u Pomorskoj školi Bakar. Tamo je razred ponavljalo ukupno 20 učenika, što je 5,42 posto. Najviše, njih 14, palo je prvi razred. Kako je objasnio ravnatelj škole, kapetan Gordan Papeš o mogućim razlozima, smatra da je u pitanju mnogo faktora, a u svakom slučaju, izostanak bodovnog praga, a upisivanje na temelju ranga tome je sigurno pridonijelo.

“Budući da je sve manje učenika, a sve više upisnih mjesta, mnogi učenici su upisali srednje strukovne četverogodišnje škole unatoč slabim rezultatima iz osnovne škole. Nedostatak radnih navika, nekvalitetno predznanje, velik broj izostanaka koji roditelji redovito opravdavaju, pogrešan izbor srednje škole utječu sigurno na konačni uspjeh”, zaključuje Papeš, piše srednja.hr.
Vijesti.hr
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Komentari