KAZNA 700 KUNA! Ovaj tjedan stiže važna promjena u prometu

KAZNA 700 KUNA! Ovaj tjedan stiže važna promjena u prometu

- in Vijesti
Foto: Ilustracija (Riječanin)

Od 15. studenog za vozače u Hrvatskoj vrijede nova pravila

Ovog tjedna na većini prometnica kreće obvezna vožnja sa zimskom opremom.

Zima, klimatološki, počinje tek s početkom prosinca, ali od 15. studenog zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj.

Kazna za nepoštovanje ovog važnog sigurnosnog propisa je 700 kuna.

U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.) koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2018. godine do 15. travnja 2019. godine. Prema Odluci, obavezna uporaba zimske opreme, odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika”, objašnjavaju iz HAK-a.

“Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume jer već pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prijanjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, njome se produljuje zaustavni put što je vrlo opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži.

Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara”, upozoravaju u Hrvatskom autoklubu (HAK).
Vijesti.hr

VIDEO DANA:

Komentari

Facebook Comments