Konačan broj zaštićenih najmoprimaca u Hrvatskoj znat će se u lipnju 2019.

Konačan broj zaštićenih najmoprimaca u Hrvatskoj znat će se u lipnju 2019.

- in Biznis, Promo, Vijesti
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Javni poziv za prikupljanje podataka o stanovima i osobama koje plaćaju zaštićenu najamninu traje od danas do lipnja 2019. godine

Agencija za promet nekretninama objavila je danas poziv za prikupljanje podataka o stanovima i osobama koje plaćaju zaštićenu najamninu te iskazivanje interesa za pomoć u rješavanju stambenog pitanja u vidu najma, odnosno kupnje stana iz Programa društvenog poticanje stanogradnje (POS) ili kupnju stana/kuće ili izgradnju kuće uz subvencionirane stambene kredite.

Hrvatska će tako u lipnju doznati točan podatak koliko je ukupno osoba u ovom statusu, koliko ih ima u vlasništvu drugu nekretninu te koliko ih ima potrebe za ovakvom vrstom zbrinjavanja.

Nedavnim izmjenama Zakona o najmu zaštićenim najmoprimcima
ponuđena je pomoć u rješavanju stambenog pitanja obzirom da prema zakonu najkasnije do rujna 2023. moraju napustiti stanove koje sada koriste. Sve ponuđene opcije stambenog zbrinjavanja imaju uvjet da se najmoprimci obvežu vlasnicima stanova otkazati Ugovor o najmu stana i predati mu stan po useljenju u novoiznajmljeni, odnosno kupljeni stan ili izgrađenu kuću.

O načinu i uvjetima kupnje stana iz programa POS, kupnje ostvarivanjem subvencioniranih kredita kao i kupnja nekretnine iz programa POS+ (plus) možete saznati više na www.apn.hr

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja poručuju kako se novim Zakonom o najmu ispravlja nepravda stara gotovo 70 godina. Konačno su vlasnici dobili datum kad će u potpunosti slobodno moći raspolagati svojom imovinom, a ima dovoljno vremena i zakonskih mogućnosti da se pomogne svima kojima će pomoć države u rješavanju krova nad glavom biti potrebna.

“Pozivamo sve zaštićene najmoprimce koji imaju potrebu da im država pomogne u rješavanju njihovog stambenog pitanja da iskažu svoj interes putem ovog javnog poziva kako bismo mogli krenuti rješavati svaki pojedini slučaj. Država će brinuti o svim potrebnima ali svojim novcem, a ne privatnom imovinom građana”, izjavio je ministar Predrag Štromar.

Važno je naglasiti da će svi zaštićeni najmoprimci imati pravo prvokupa stanova u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave, prvenstvo pri kupnji stanova iz programa POS-a, pri najmu POS stanova, pri subvencioniranju stambenih kredita te prednost prijema u domovima za starije i nemoćne.

Zaštićeni najmoprimci, zaštićeni podstanari i predmnijevani najmoprimci koji stanuju u stanovima koji nisu u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, jedinice područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske te vlasnici tih stanova dužni su najkasnije do lipnja 2019. APN-u dostaviti podatke o stanu u kojem stanuje zaštićeni najmoprimac, zaštićeni podstanar ili predmnijevani najmoprimac, podatke o vlasniku stana te podatke o zaštićenom najmoprimcu.

Dva su prijavna obrasca, a možete ih preuzeti na sljedećim linkovima:

Prijavni obrazac za dostavu podataka – zaštićeni najam – VLASNIK      

Prijavni obrazac za dostavu podataka – zaštićeni najam – NAJMOPRIMAC

Komentari