MAŠKARE PREUZELE KLJUČ GRADA: Iva Ciceran izabrana za 23. Kraljicu Riječkog karnevala!

- in RIJEKA I REGIJA

Maškare i ljubitelji karnevala objeručke su prihvatili svoju novu „vladaricu“, kao i ključ Grada koje im je zamjenik Gradonačelnika predao na čuvanje na sljedećih mjesec dana

Napeto nadmetanje između osam kandidatkinja za „zlatni plašt“ sinoć u Dvorani mladosti na Trsatu završilo je najveselije za jednu djevojku – Ivu Ciceran iz K.U. Vavek parićani. Ona je postala 23. Kraljica Riječkog karnevala! Maškare i ljubitelji karnevala objeručke su prihvatili svoju novu „vladaricu“, kao i ključ Grada koje im je zamjenik Gradonačelnika predao na čuvanje na sljedećih mjesec dana – Riječki karneval sada i službeno može započeti!

Kandidatkinje su, kao i svake godine do sada, morale pokazati poznavanje karnevalske tradicije, šarm i duhovitost, plesno i glazbeno umijeće, a nakon Ive najbolje u tome su bile Ivana Rubeša iz karnevalske grupe Zijat, sost, tancat i pit iz Matulja koja je proglašena prvom pratiljom te druga Teodora Jardas iz riječke karnevalske udruge Stare gedore.

Nezaobilazni karnevalski voditeljski dvojac Josip Krmpotić i Robert Ferlin glatko su proveli brojnu publiku kroz večer, a za glazbeni dio zabave pobrinuli su se Mauro Staraj & La Banda i Alen Vitasović. Posebno su atraktivne bile prateće grupe kandidatkinja koje su se uz podršku potencijalnim kraljicama borile za naslov najkarnevalskije prateće skupine, što je na kraju pošlo za rukom grupi nove Kraljice Vavek parićani s maskom Despacito pa je slavlje bilo dvostruko.

Karnevalski žiri je radio u sljedećem sastavu: Elaie Filipović, Kraljica Riječkog karnevala 2017., Valentina Jugo, predstavnica Erste banke, Branka Renko-Silov, tajnica udruge FECC Hrvatska, Karmen Brnić, članica upravnog odbora Riječke udruge karnevalista i vođa karnevalske udruge Siti i pijani, Davor Ćuška, predstavnik Vargona, Robert Stanić, predstavnik Jamnice i Ivan Blažević, predstavnik Renault Adria P.A. Škurinje.

Nova Kraljica je uz mnoštvo poklona ove godine dobila i posebno dizajnirani poklon od Zlatarne Grabušić – srebrni privjesak Morčić na ogrlici.

Kraljica Riječkog karnevala 2017. Elaie Filipović predala je krunu i plašt svojoj nasljednici, a zamjenik gradonačelnika Marko Filipović ključ Grada novom privremenom gradonačelniku Meštru Toniju koji će ga za vrijeme trajanja karnevala čuvati i truditi se da u tih mjesec dana bude čim zabavnije i maškaranije i da svatko može biti baš ono što želi.

Čeka nas još puno plesanja, pjevanja, bordanja uz more, pohođenja koncerata i partyja, a tu su i Maškarani auto-rally Pariz – Bakar, Dječja i Međunarodna karnevalska povorka…. I

I zato – budi što želiš, dođi na Riječki karneval!

Izbor Kraljice Riječkog karnevala

Izbor Kraljice Riječkog karnevala već je tradicionalno uvodna priredba Riječkog karnevala, kada maškare biraju najšarmantniju predstavnicu ženskog spola koja će u vrijeme karnevalskih svečanosti sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala.

Izbor Kraljice svake godine predstavlja izazov brojnim karnevalskim skupinama Primorsko-goranske županije koje kandidiraju svoje predstavnice starije od 18 godina za „Zlatni plašt“ i laskavu titulu Kraljice Riječkog karnevala. Osim poznavanja karnevalske tradicije, kandidatkinje se moraju iskazati šarmom i duhovitošću, plesnim i glazbenim umijećem, a ljepota u ovom slučaju nije prednost…

Ideja za Kraljicu Riječkog karnevala potječe od Turističke zajednice grada Rijeke; uz Meštra Karnevala javila se i želja za ustoličenjem ženske predstavnice maškarane vladajuće garniture te je Riječki karneval prvu Kraljicu dobio 1996. godine.

Do sada je Riječki karneval imao 23 Kraljice i to redom: Ivu Radić, Maju Skvažu, Maju Cecić Vidoš, Sašu Šofranac, Tamaru Tonković, Sanju Rončević, Kristinu Ožanić, Željku Radić, Anitu Knez, Ivonu Marčelju, Martinu Radetić, Marijanu Širolu, Ivanu Orlić, Teu Kik, Bojanu Batinicu, Ines Martinić, Ninu Simčić, Vedranu Dujmić, Vedranu Šegulju, Stellu Paris, Sandru Ložnik Videčak, Elaie Filipović te aktualnu Ivu Ciceran.

Uz izbor Kraljice, Turistička zajednica grada Rijeke tradicionalno nagrađuje i najbolji scenski nastup karnevalskih grupa u pratnji svake kandidatkinje, a u sklopu svakog Izbora Kraljice Riječkog karnevala održava se i svečanost primopredaje ključa Grada, na kojoj vlast na kratko vrijeme prelazi u ruke maškara.

27.1. – DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada

3.2. CARNIVAL DJ SESSION 2018. – centar grada i ex port Delta

11.2. – MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada

Cjelokupni program Riječkog karnevala 2018. objavljen je na web stranici www.rijecki-karneval.hr

Komentari