MINISTRICA POTVRDILA: Dječji doplatak za još 100 tisuća obitelji: svaka druga obitelj s djecom primat će novčani dodatak

MINISTRICA POTVRDILA: Dječji doplatak za još 100 tisuća obitelji: svaka druga obitelj s djecom primat će novčani dodatak

- in Vijesti
Foto: Ilustracija

U Ministarstvu kažu kako će detalji prijedloga danas biti predstavljeni Vladinu Vijeću za demografsku revitalizaciju

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je da će se povećati dohodovni cenzus za dobivanje dječjeg doplatka, što će, prema njezinoj procjeni, u konačnici dovesti do povećanja broja obitelji koje primaju dječji doplatak za čak 100.000, javlja Jutarnji.hr.

Prema službenim podacima za listopad ove godine, dječji doplatak primalo je 151 416 obitelji, što znači da bi u Hrvatskoj dječji doplatak primalo oko 250 tisuća obitelji s djecom.

Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj je tijekom prošle godine živjelo oko 500 tisuća kućanstava s djecom, iz čega proizlazi da bi, prema najavama ministrice, dječji doplatak trebala primati svaka druga obitelj s djecom. U Ministarstvu kažu kako će detalji prijedloga danas biti predstavljeni Vladinu Vijeću za demografsku revitalizaciju.

“Podizanjem cenzusa za dječji doplatak dobit ćemo veći sveobuhvat naših mladih obitelji, pretpostavljamo za oko 100.000, čija će djeca dobiti doplatak. Na taj način te će obitelji dobiti i mogućnost da za treće i četvrto dijete dobiju pronatalitetni dodatak”, najavila je ministrica Murganić.

To bi mogao biti prvi korak prema uvođenju univerzalne dječje naknade koju je početkom godine najavio državni tajnik za demografiju dr. Marin Strmota.

Dječji doplatak danas primaju sva djeca čije obitelji imaju prihode manje od 1663 kune po članu obitelji. Prema novom rješenju, najveću bi korist imale obitelji s većim brojem djece, budući da stekle uvjete i za primanje pronatalitetnog dodatka.

Primjerice, obitelj s četvero djece u kojoj svaki roditelj zarađuje 5000 kuna mjesečno trenutno ne prima nikakav doplatak jer im prihodi prelaze propisanih 1663 kuna po članu kućanstva. Prema novom modelu, mjesečno bi primali 1400 kuna doplatka: po 100 kuna za svako dijete i po 500 kuna pronatalitetnog dodatka za treće i četvrto dijete, piše Jutarnji.hr.

Vijesti.hr

 

Komentari