NASTAVAK SUĐENJA MATULJCU: ‘Sude mi zbog uzgoja konoplje i konzumacije njezinog ekstrakta, a sve što želim je da si spasim život’

NASTAVAK SUĐENJA MATULJCU: ‘Sude mi zbog uzgoja konoplje i konzumacije njezinog ekstrakta, a sve što želim je da si spasim život’

- in Crna kronika

Zbog istupa Huanita Luksetića o liječenju njegove bolesti konopljinim uljem osnovano je Povjerenstvo koje se bavi pitanjem legalizacije marihuane u medicinske svrhe

Na Općinskom sudu u Rijeci danas je nastavljena četvrta rasprava vezana uz sudski proces u kojem se Huanito Luksetić i Goran Zakrajšek terete zbog zlouporabe marihuane, piše 24 sata.

Tijekom rasprave saslušano je dvoje vještaka, među kojima je bio i farmakolog koji je potvrdio kako ulje kanabisa može biti ljekovito te je naveo da neki lijekovi, koje liječnici propisuju za multiplu sklerozu, mogu izazvati smrt.

Uhićenje Luksetića je 2015. izazvalo veliku pozornost s obzirom da je u njegovoj kući u Matuljima policija tada zaplijenila 22 kilograma Marihuane. Luksetić je tvrdio kako se radi o sirovini koja mu je potrebna za proizvodnju konopljinog ulja koje mu je jedini lijek za multiplu sklerozu od koje se liječi godinama, a ujedno je tvrdio da nije diler.

Lusketiću je podginuta optužnica za zlouporabu droge te ga se tereti za dva djela da je držao kod sebe 15 kilograma marihuane u svrhu prodaje i da je s Goranom Zakrajšekom uzgajao i zasadio 11 stabiljka marihuane u vrtu uz o biteljsku kuću.

Njegovo uhićenje i brojni istupi u javnosti potakli su široku raspravu o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe zbog čega je Ministarstvo zdravlja osnovalo posebno Povjerenstvo koje se bavi tim pitanjem.

Njegov odvjetnik Vladimir Gredelj na današnjem ročištu iznio je opsežnu obranu. “Neprihvatljivo je da Državno odvjetništvo optužuje građanina u situaciji gdje država za jednog ovakvog pacijenta, koji boluje od multiple skleroze, ne nudi konkretan lijek.

Dokazano je da ulje kanabisa pomaže ovim pacijentima, ali se i dalje goni čovjeka koji si pokušava spasiti život. Takvo kazneno gonjenje je apsurdno, nedopustivo i civilizacijski neprihvatljivo jer se u ovom slučaju čovjeku uskraćuje osnovno ljudsko pravo na život i zdravlje, što je suprotno konvenciji o ljudskim pravima.

Duboko sam uvjeren da je samo pitanje vremen kad će Huanito postati simbolom čovjeka koji je postavio standarde u uporabi kanabisa u medicinske svrhe”, rekao je Gredelj.

Luksetić je istaknuo kako nije prodavao marihuanu već da ju je uzgajao za svoje potrebe jer, kako tvrdi, ima pravo na izbor, dostojanstven život i zdravlje.

“Sude mi zbog uzgoja konoplje odnosno izrade i konzumacije njezinog ekstrakta, a sve što želim je da si pomognem i spasim život – pri liječenju od multiple skleroze na koju konoplja ima višestruko povoljno djelovanje kao i na mnoga druga zdravstvena stanja.

Svako ljudsko biće ima pravo na život, pravo na izbor, pravo na samoliječenje, pravo na hranu i uzgoj hrane u bilo kojem trenutku sa bilo čime a da pri tome ne odmogne drugom. Konoplja je hrana i lijek, činjenica u svakom smislu”, rekao je Luksetić.
Vijesti.hr

Komentari