NOVA PRESUDA U KORIST GRAĐANA: Banka mora klijentici vratiti 55.000 kuna!

NOVA PRESUDA U KORIST GRAĐANA: Banka mora klijentici vratiti 55.000 kuna!

- in Vijesti

Udruga Franak poziva sve dužnike koji su prije 1.1. 2013. godine ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom da se jave radi ispitivanja mogućnosti za podizanje tužbe

Udruga Franak dobila je kopiju prve presude za preplaćene kamate u jednom kunskom kreditu bez valutne klauzule, piše Index.

Slučaj se tiče prvostupanjske presude Općinskog suda u Osijeku, koja nalaže Addiko Bank d.d.-u da tužiteljici Kristini Kovačević isplati 55.000 kuna plus pripadajuće zatezne kamate.

Udruga Franak iz obrazloženja presude izdvaja sljedeće:

Sud nije prihvatio prigovor zastare, jer zastara počinje teći prvoga dana nakon dana kada je tužiteljica saznala da ima pravo zahtijevati ispunjenje obveze, a to je dan nakon 13. lipnja 2014., kada je Visoki trgovački sud donio svoju odluku u slučaju Franak, tada je kolektivna presuda postala pravomoćna. Naime, podnošenjem tužbe u slučaju Franak prekinuta je zastara potraživanja vezana uz nepoštene ugovorne odredbe o kamatnoj stopi, a danom pravomoćnosti presude zastara je počela teći ispočetka.

Kredit je podignut 2007. godine na iznos od 450.000 kuna uz rok vraćanja od 30 godina, a početna kamatna stopa iznosila je 5,25 posto, no jednoglasnom odlukom banke narasla je na preko 7 posto.

“Presuda u tome slučaju vrlo je važna kao ohrabrenje na podizanje privatne tužbe svim dužnicima u kunskim i euro kreditima koji su ugovorili s bankama promjenjivu kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke.

U svim takvim kreditima banke su nezakonito povećavale kamate, i u svim takvim kreditima moguće je sudski dobiti preplaćene iznose kamata uz pripadajuće zatezne kamate. Iz konkretnoga primjera vidljivo je da se radi o nimalo beznačajnom iznosu preplate, jer kredit nije bio ogroman, a razlika sa zateznim kamatama doseći će vjerojatno ukupno cca. 90.000,00 kn”, priopćila je Udruga Franak, koja također poziva sve dužnike koji su prije 1.1. 2013. godine ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom da se jave Udruzi Franak zbog ispitivanja mogućnosti za podizanje tužbe na adresu pravo.udrugafranak@gmail.com, piše Index.
Vijesti.hr

Komentari

Facebook Comments