ONA PLEŠE PO SVOM: Malena Hana oduševila iskreno-tvrdoglavim odgovorima na pitanja iz lektire

ONA PLEŠE PO SVOM: Malena Hana oduševila iskreno-tvrdoglavim odgovorima na pitanja iz lektire

- in Na rubu

Djevojčica Hana ide u peti razred i iako joj je samo 12. godina, već sada funkcioniranje unutar nametnutih okvira za nju ne dolazi u obzir

Na Facebook stranici ‘Knjige koje vole djecu’ objavljena je fotografija ispita iz lektire u kojem je djevojčica Hana dala ‘začepila usta’ i odraslijima od nje same. Odgovarala je na pitanja postavljena u radnom listiću iskreno i dječje, no što je najbitije – sa stavom.

Zadatak je bio vezan uz pripovijetku “Svijetu se ne može ugoditi” koja se nalazi u knjizi “Šaljive narodne pripovijetke”, a Hana je pokazala da se svijetu ni ne mora ugoditi.

Fotografiju Hanina radnog listića na svom Facebooku prvo je podijelila njezina majka Ana-Marija Mužević te uz nju napisala ‘Moja tvrdoglavka!’, a nakon što je fotografiju podijelila spomenuta FB stranica, a Hanin je karakter ubrzo oduševio velik broj ljudi.

Pitanje i njene dječje odgovore prenosimo u cijelosti:

1. Koja je pouka ove priče? Objasni.

– Gluplji je od ovog magarca čovjek koji svima hoće ugoditi, odgovara djevijčica.

2. Navedi neku sličnu situaciju iz života (Npr. na rođendanu, u razredu kad se odlučuje o nečem…)

– Ja ponekad plešem po ulici. Tata kaže ‘nemoj’, a mama kaže ‘daj se smiri’. Ali ja i dalje nastavljam plesati i ne slušam druge, piše Hana.

3. Prihvaćaš li ti uvijek tuđe mišljenje?

– Ne, ja uvijek po svom, ogovara.

4. Treba li nekad ipak prihvatiti tuđi savjet?

– Samo ako se tuđe mišljenje slaže s mojim, piše djevojčica.

Moja tvrdoglavka!

Posted by Ana-Marija Mužević on 28. studenoga 2017

Hana je dijete s poteškoćama iz spektra autizma, verbalni i visokofunkcionalni autist. To znači da je inteligencijom uglavnom u okvirima sa svojim vršnjacima, a u socioemotivnim vještinama zaostaje, piše Index.

“Takva je i Hana, osim superinteligencije, tu je prosječna, ali sa smanjenom sposobnošću čitanja emocija, s izrazitim veseljem prema djetinjim stvarima, vrlo otvorena i iskrena i nikako ne želi odrasti. U školi imamo divnu podršku školske defektologinje, koja je sve profesore pripremila na dolazak jednog posebnog djeteta, a raska je na prvom roditeljskom rekla ostalim roditeljima: ‘Budite sretni da imate Hanu u razredu. Više će ona odgojiti vašu djecu nego vaša djeca nju”, kaže Hanina majka za Index.

Vijesti.hr
Foto: Facebook

 

Komentari