POLICIJA UPOZORAVA: Od danas se očekuju veće prometne gužve, policija će pojačano nadzirati vozače!

POLICIJA UPOZORAVA: Od danas se očekuju veće prometne gužve, policija će pojačano nadzirati vozače!

- in Crna kronika
Foto: Ilustracija (Riječanin)

Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetit će stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Veliki broj građana Republike Hrvatske iskoristit će predstojeće državne blagdane Dan antifašističke borbe i Dan državnosti RH, odnosno nadolazeći tzv. „produženi vikend“ za putovanja i odmor te će se zbog toga u značajnoj mjeri povećati intenzitet prometa na cestama.

Uzimajući pritom u obzir i početak glavnog dijela turističke sezone 2018. godine, najveće povećanje prometa na cestama očekuje se u četvrtak 21. lipnja u poslijepodnevnim satima, u petak 22. lipnja prijepodne, subotu 23. lipnja prijepodne, nedjelju 24. lipnja poslijepodne, kao i u ponedjeljak 25. lipnja u poslijepodnevnim satima, upravo na glavnim prometnim pravcima koji vode iz unutrašnjosti prema moru, kao i glavnim tranzitnim pravcima, odnosno na autocestama: A1 (Zagreb-Split), A6 (Bosiljevo-Rijeka) te na državnoj cesti D3 (Zagreb – Rijeka), kao i D8-Jadranska magistrala.

Istovremeno, zbog povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima. Kako se većina prometnih nesreća događa jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetit će stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirati će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno, da se pokriju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi.

Istodobno, u funkciju će se staviti svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge…).

Tom prilikom posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršajima motociklista.

Međutim, u policiji su svjesni činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije.

Stoga upozoravaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Posebno apeliraju na vozače da:

– prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme;

– prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama;

– na put kreću odmorni, odnosno ako tijekom vožnje osjete umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore;

– vežu se sigurnosnim pojasom;

– pobrinu se za propisan smještaj djece u vozilu;

– brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti;

– poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom);

– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje;

– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja;

– prilikom vožnje u kolonama, kao i za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša), povećaju razmak između vozila, imajući na umu duži zaustavni put;

– za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača;

– da se prilikom vožnje autocestom, kreću krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koriste samo za pretjecanje,

– na autocesti ne zaustavljaju niti parkiraju motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,

– ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ukoliko je to neophodno potrebno, da ga koriste isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivaju sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi ovaj „produženi vikend“ protekao sa što manje stradalih na našim prometnicama.

Komentari

Facebook Comments