POZITIVAN UČINAK: Finska svojim građanima mjesečno poklanja 560 eura!

POZITIVAN UČINAK: Finska svojim građanima mjesečno poklanja 560 eura!

- in Na rubu

Vlada se nada kako će na ovaj način smanjiti ukupna izdavanja države za socijalu te sniziti stopu nezaposlenosti i potaknuti ljude da prihvate neki slabije plaćeni posao ili doprinesu društvu kroz volontiranje

U siječnju 2017. godine Finska je počela nasumično odabranim nezaposlenim građanima isplaćivati univerzalni temeljni dohodak. Riječ je o dvije tisuće ljudi između 25 i 58 godina koji zahvaljujući toj mjeri mjesečno primaju 560 eura te pritom nemaju obvezu tražiti ili prihvatiti posao. Ukoliko u međuvremenu i prihvate neki posao, nastavit će primati dohodak od države, prenosi Indy100.

Odlučeno je kako će eksperiment trajati dvije godine, a nadaju se kako će ovom mjerom smanjiti ukupna izdavanja države za socijalu te sniziti stopu nezaposlenosti i potaknuti ljude da prihvate neki slabije plaćeni posao ili doprinesu društvu kroz volontiranje.

Nakon godinu dana provedbe, čini se kako će cilj biti i ostvaren, barem tako tvrdi Marjukka Turunen, šefica pravne službe finske agencije za socijalnu sigurnost.

“Jedna sudionica rekla je da se osjeća manje uznemireno jer više ne mora brinuti o pozivima sa zavoda za zapošljavanje i ponudama za posao koje ne može prihvatiti jer mora njegovati stare roditelje. Već u ovom periodu možemo vidjeti da odluka o osnovnom dohotku ima neočekivane pozitivne učinke poput smanjenja zdravstvenih troškova.”, kazala je Turunen.

“Ponovno se osjećam kao slobodan čovjek. Kao da sam oslobođen zatvora i ropstva. Osjećam da sam ponovno član društva i da sam dobio natrag svoju ljudskost. Sretan sam.”, rekao je Juha Jarvinen, 39-godišnji otac šestero djece i jedan od primatelja osnovnog dohotka.

Juha se inače bavi proizvodnjom bubnjeva od čega mjesečno zaradi 1000 eura, uz ovih 560 koje prima od države. Kaže da se bez osnovnog dohotka ne bi mogao vratiti na svoj posao.

Međutim, kritičari finskog eksperimenta kažu da on uključuje samo nezaposlene pa prema tome nije univerzalan.

Sa sličnim će eksperimentom uskoro krenuti i Škotska i to već u ožujku ove godine.

“Možda će se pokazati da to nije rješenje i da nije provedivo, ali kako se promjene na tržištu rada događaju munjevitom brzinom, jako je važno da budemo spremni i otvoreni prema svim idejama koje mogu pomoći pojedincima da sudjeluju u novoj ekonomiji.”, kazala je škotska premijerka Nicola Sturgeon.
Vijesti.hr

Komentari