PRESUDA TOMISLAVU HORVATINČIĆU: ‘Nije kriv za izazivanje pomorske nesreće u kojem je poginuo bračni par iz Italije’

PRESUDA TOMISLAVU HORVATINČIĆU: ‘Nije kriv za izazivanje pomorske nesreće u kojem je poginuo bračni par iz Italije’

- in Crna kronika
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Sud u Šibeniku oslobodio je poduzetnika od krivnje za smrt supružnika

Na općinskom sudu u Šibeniku danas je Tomislav Horvatinčić oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana.

Zagrebačkom poduzetniku sudilo se da je u kolovozu 2011. godine kod Primoštena gliserom naletio na jedrilicu i u teškoj pomorskoj nesreći skrivio smrt talijanskih supružnika Francisca i Marinelle Salpietro.

Sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe presudu je obrazložila riječima: “Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. Obzirom da se nije sa sigurnošću utvrdila neizmjerna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu”.

Obitelj stradalih Talijana nije došla na izricanje presude, a njihov sin Federico je uoči izricanja presude uputio pismo u kojem je istaknuo kako mu Horvatinčić, unatoč onome što je tvrdio, nikad nije ponudio financijsku naknadu.

Pravorijek mu je pročitala Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak u šibenskoj sudnici.

Vijesti.hr
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

Komentari