PROGNOZA: Evo kakvo nas vrijeme očekuje ovaj vikend

PROGNOZA: Evo kakvo nas vrijeme očekuje ovaj vikend

- in Vijesti
Foto: Stasa Sobolevski

Pravog zahladnjenja i dalje nema na vidiku

U gorju će vikend ipak biti oblačniji, a postoji i razmjerno velika vjerojatnost za malo kiše

Da se ove jeseni kladite na vrijeme, sigurna sam da biste tipovali na južinu. Bili biste u pravu, ali ne biste puno zaradili, koeficijenti su za takav ishod jako niski.

Nižemo i dalje razmjerno tople dane, a čak ni mjestimična magla i niski oblaci nisu uspjeli zadržati temperaturu u okvirima prosjeka. Pravoga zahladnjenja i dalje nema na vidiku, a pred nama je, štoviše, još jedan vikend s malo izraženijom južinom.

MORE

Na moru južinu u pravilu ne vole. Uobičajeno donosi oblake i kišu, neprimjerenu toplinu, a tako će biti i ovoga puta. No, prije toga, subotnje jutro bit će još tiho i mirno uz razmjerno čestu sumaglicu i maglu, osobito u Istri i na Kvarneru gdje vidljivost može biti smanjena na samo nekoliko stotina metara.

Već tijekom subotnjeg jutra zapuhat će jugo koje će rastjerati maglu, tijekom dana ojačati na umjereno, a u noći na nedjelju već će biti i umjereno jako, dovoljno da i more postane umjereno valovito s valovima do oko 90 centimetara. Takvo jugo ne radi štetu, ne obustavlja plovidbu, ali bi manji brodovi svakako trebali ostati na vezu.

Bit će promjenjivo oblačno, a ponegdje će biti i slabe kiše, prije svega u Istri i Primorju. Kiša će ipak biti najupornija na Kvarneru, osobito u širem riječkom primorju gdje će rositi u većem dijelu subote i gotovo cijele nedjelje.

VIKEND NA KOPNU

Nije južina nužno loša, u nizinskoj Hrvatskoj napokon će malo provjetriti, vlage će biti manje pa će i magla, nakon 8 uzastopnih dana, u nedjelju napokon izostati. A i frizure će biti postojane. U redu, postojanije. Bit će i više sunčanoga vremena, mamit će na boravak na otvorenom. Ipak, imajte na umu da će biti razmjerno vjetrovito, osobito na zapadu unutrašnjosti gdje će vjetar sredinom dana, i subote i nedjelje, imati i umjereno jake udare, oko 50 kilometara na sat.

Takav je vjetar sasvim dovoljan da poskida lišće koje je ostalo na granama, ali i da vam pomogne osušiti rublje koje vjerojatno već danima čeka zbog maglovitog i vlažnog vremena. Temperatura ponovno malo viša, na karlovačkom i sisačkom području može ponovno doći i sasvim blizu dvadesetici.

U gorju će vikend ipak biti oblačniji, a postoji i razmjerno velika vjerojatnost za malo kiše, osobito u Lici i Dalmatinskoj zagori. Ondje će se zadržati i malo svježije nego u nizinama, većinom od 13 do 17 °C. Subotnje jutro bit će podjednako svježe kao ono u petak, a u nedjelju će zbog vjetra jutarnja temperatura ipak biti viša.

O svemu ovome govorimo vam svakodnevno u našim televizijskim prognozama, a možete nam se javiti i putem Facebook stranice RTL Vrijeme gdje ćemo odgovoriti i na vaše ljubazne upite.
Dunja Mazocco Drvar

Komentari