Provjerili smo sa inspekcijom kako stoje stvari oko spornog kebaba

Sumnjivo meso za kebab stiglo je u Hrvatsku, otkrili smo prije nekoliko dana. No što se događalo u međuvremenu?

Sustav žurnog uzbunjivanja za hranu 12. veljače ove godine poslao je obavijest o dodatnoj distribuciji goveđeg kebaba proizvođača Alebon koji bi se mogao nalaziti ili se već nalazi na tržištu.

Zanimalo nas o kojim je količinama riječ i je li to meso moglo doći u doticaj s krajnjim potrošačima, kao i jesu li nadležne inspekcije već pronašle nove ugostiteljske objekte gdje se sporno meso nalazilo te jesu li neki ugostiteljski objekti stavili sporno meso u prodaju?

Odgovore smo potražili na ta, kao i na pitanja jesu li krajnji potrošači mogli pojesti sporno meso i prije nego je došla obavijest o tome da je meso sumnjivo na zarazne bolesti i lijekove te što potrošači mogu poduzeti ako su ga već konzumirali?

Prema zaprimljenoj distributivnoj listi sporan proizvod distribuiran je u 57 ugostiteljskih objekata, od čega je inspekcijski nadzor obavljen do sada u 26 objekata od čega u 17 s distribucijske liste. Rezultati inspekcijskih nadzora ukazivali su da je slovenski dobavljač obavijestio kupce, da je započeo postupak povlačenja i da su nadzirani ugostiteljski objekti odmah po zaprimanju obavijesti proizvod povukli s tržišta, osim u jednom slučaju gdje se za 20 kilograma nije moglo utvrditi porijeklo samog proizvoda odnosno sljedivost i lot te je sanitarni inspektor iz predostrožnosti usmenim rješenjem naredio povlačenje i povrat dobavljaču”, odgovorili su nam u Ministarstvu zdravstva.

Sanitarna inspekcija je, napominju, ”dodatno provela uzorkovanje i analize kebaba drugih serija i drugog porijekla te se čekaju rezultati provedenih uzorkovanja. U skladu s propisima o hrani obveza je nadležnih tijela da javnosti i potrošačima objavljuju sve za njih relevantne podatke, a usporedno s tim provode službene postupke uvažavajući načelo povjerljivosti istražnih ili pravnih postupaka u tijeku propisano Uredbom o službenim kontrolama”.

Kad je riječ o ovom konkretnom slučaju, ”radi se o hrani koja je legalno stavljena na tržište te je imala sve potrebne oznake zdravstvene ispravnosti dane od odobrenog veterinarskog objekta države članice. Sporni kebab za inspekciju postaje ‘slučaj’ tek u trenutku zaprimanja prve Hitne obavijesti putem sustava žurnog uzbunjivanja. U skladu s uobičajenom procedurom postupanja sanitarne inspekcije prvenstveno su poduzeti nadzori s ciljem da se zaštiti potrošače od daljnje distribucije spornog proizvoda te da se utvrdi da li su iz prometa povučene sve sporne šarže”, pojasnili su.

Napominju da ”konkretnu činjenicu o isporučenim količinama u predmetnom postupku ne utvrđuju, već mogu samo raspolagati podacima koji su navedeni u službenoj distributivnoj listi zaprimljenoj kroz RASFF sustav. Naime, sa stajališta procjene rizika i postupaka koje vodi sanitarna inspekcija važno je utvrditi da su od trenutka spoznaje da se na tržištu nalazi nesukladni proizvod poduzete sve mjere da se isti povuče iz prometa, da se utvrdi postoji li rizik od sličnih proizvoda. Isto tako je važna činjenica da u razdoblju koje je prethodilo zaprimanju RASFF obavijesti, pa do današnjeg dana, nije zaprimljena niti jedna prijava od HZJZ, niti nadležnih Županijskih zavoda, odnosno Epidemioloških službi, o oboljenju potrošača koje bi se moglo povezati sa konzumacijom spornog proizvoda”.

”Ne spori se činjenicu da se sporan proizvod određeno vrijeme slobodno nalazio na tržištu RH. No također je činjenica je da je prisutnost utvrđena u smrznutom proizvodu, koji prije konzumacije mora ići na termičku obradu što znatno smanjuje rizik za potrošača ako je ista dobro provedena”, zaključuje se u odgovoru za RTL.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari