RI MOVE: Grad Rijeka pokrenuo sportski školski program s naglaskom na atletiku, gimnastiku i judo

RI MOVE: Grad Rijeka pokrenuo sportski školski program s naglaskom na atletiku, gimnastiku i judo

- in RIJEKA I REGIJA
Foto: Borna ĆukFoto: Ilustracija (Borna Ćuk)

Projekt se za sada provodi u osnovnim školama: “Brajda”; “Dolac”, “Gornja Vežica”, “Kantrida”, “Srdoči” i “Vladimir Gortan” te obuhvaća oko 600 učenika

Ri Move svojevrsna je sportska škola Grada Rijeke u sklopu koje se provode programi iz atletike, gimnastike i juda. Projekt se za sada provodi u osnovnim školama: “Brajda”; “Dolac”, “Gornja Vežica”, “Kantrida”, “Srdoči” i “Vladimir Gortan” te obuhvaća oko 600 učenika.

Programi obuhvaćaju učenje bazičnih vještina koje utječu na tjelesni i psihosocijalni razvoj djece te poticanje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života, a namijenjeni su učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Foto: Grad Rijeka

O projektu „RI Move“ koji se provodi u osnovnim školama Grada Rijeke govorili su Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Samir Barać, predsjednik Riječkog sportskog saveza, Katarina Jusup Dodig, koordinator projekta Ri move i Gordana Kenđel Jovanović, dipl. indg. nutricionizama, Zavod za javno zdravstvo.

Predstavljajući ciljeve koji se žele postići provođenjem ovog programa, a to je prije svega poticanje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života, gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je riječ o aktivnosti koja je za sve polaznike besplatna, budući da program financira Grad Rijeka, a provodi se putem Zajednice sportskih udruga grada Rijeke „Riječki sportski savez”.

Program se provodi u školskim dvoranama, za vrijeme produženog boravka odnosno cjelodnevne nastave, a provode ga educirani treneri iz svake sportske grane i poznati riječki sportaši. Planiramo širenje programa i na ostale škole te njegovo provođenje među učenicima redovne nastave, poput programa “Rijeka pliva” kojeg provodimo već duže vrijeme ,a namjeravamo uključiti i i ostale sportove u program, rekao je gradonačelnik.

Prezentacija projekta Ri move održat će se u sklopu proslave Svjetskog dana djeteta 20. studenog 2017. godine, u 10 sati, u Atletskog dvorani Kantrida.

Svi polaznici škole na kraju ciklusa će dobiti diplomu s mogućnošću daljnjeg bavljenja sportom u klubovima partnerima projekta po povoljnijim uvjetima.

Ciljevi programa su pozitivno utjecati na psihofizički razvoj djece kroz bavljenje bazičnim sportovima, poticati tjelesnu aktivnost i zdrav način života te razvijati bazične motoričke vještine.

Također, želja je stvoriti platformu za daljnju popularizaciju sporta u školama te omogućiti djeci stjecanje elementarnih sportskih znanja i vještina kako bi se ona, uz pomoć stručnjaka, lakše usmjerila prema određenom sportu. Isto tako, ovaj program omogućuje da se djeca organizirano bave sportom u produženom boravku škole stoga im u slobodno vrijeme ostaje više vremena za druženje s obitelji.

Program se u svakoj školi provodi dva puta tjedno, a rezultati i učinci projekta na djecu redovito će se pratiti i analizirati. U praćenje, mjerenje i znanstvenu obradu dobivenih podataka te objavu rezultata bit će uključeni kineziolozi-treneri te psiholozi i sociolozi.

Na svakom satu tri trenera obučavaju učenike vještini sportova: atletika, gimnastika i judo. Razvoj i napredak učenika biti će praćen od strane stručnjaka uz stručnu preporuku za usmjeravanje učenika. Učenici će imati prilike trenirati u klubovima partnerima po povoljnim uvjetima.

Samir Barać, predsjednik Riječkog sportskog saveza kazao je kako se je i Hrvatski olimpijski odbor ponudio za partnera u ovom projektu.

Projekt obuhvaća upoznavanje učenika sa svim sportovima i osnovama zdravog života uz poseban naglasak na zdravu prehranu.

Kroz program je djeci omogućeno učenje elemenata bazičnih sportova, razvoj bazičnih motoričkih vještina, učenje elementarnih pravila sportskih igara i vještina, kineziološko testiranje na kraju programa s preporukom izbora sporta, posjeti klubovima i sportskim objektima te besplatni ulaz na utakmice i natjecanja klubova partnera.

Komentari