RIJEČKI DUH: Opljačkali mu kafić ali mu nisu uništili smisao za humor i marketing

RIJEČKI DUH: Opljačkali mu kafić ali mu nisu uništili smisao za humor i marketing

- in RIJEKA I REGIJA

Najgora noćna mora svakog ugostitelja, ionako opterećenog imperativom „izvrsnosti“, davanjima državi i raznom papirologijom je – oružana pljačka! No riječki ugostitelj Marko Lečić odgovorio je na njemu svojstven način…

Odgovorio je duhovitim natpisom – „IMA JOŠ“ koji na neki način govori i svjedoči i o neuništivom riječkom duhu.

Marko Lečić vlasnik je riječkog caffe bara La Guardia u Ulici Fiorello La Gaurdia koji je opljačkan 16. siječnja (OVDJE), no već istoga dana tamo su se gosti mogli osjećati kao da se ništa nije dogodilo.

Uz jedan dodatak – briljantan, duhoviti natpis ispred lokala „IMA JOŠ“ koji se može tumačiti i kao odgovor pljačkašu/ima, ne samo ovome koji je „zalutao“ u La Gardiu već i kao satirična poruka svima onima koji pljačkaju na puno višoj razini a otimaju od svih nas zajedno – kao što je u svojoj objavi na Facebooku protumačio Riječanin Josip Čekada.

Gotovo svakog dana idem sa Zameta u centar.Obavezno tako da prođem ulicom Fiorella la Guardije.Razlog je banalan,a meni…

Posted by Josip Čekada on 18. siječnja 2018

– Nije ugodno, naravno, a najviše mi je žao moje djelatnice koja je pretrpjela strašan šok, prepričava nam neugodnu epizodu svog ugostiteljskog poduhvata Marko Lečić. – Lako za novce i sve što čini ovaj svijet materijalnim. .. oni dođu pa se vrate… ovdje se radi o čovjeku, djevojci koja je radila. Njezina trauma je došla zbog “mamlaza” i nikad nece proći. Koliko mi je poznato policija još traga za pljačkašem, no čini mi se da neće još dugo jer je cijeli njegov „poduhvat“ nalikovao amaterskoj izvedbi. Uzeo je novac koji nije zaradio i koji nije njegov već je to novac drugih ljudi koji su radili za njega, i mogu zamisliti trenutak kada taj pljačkaš završi iza rešetaka razmišljajući o tome je li potkradanje drugih zaista bilo iole isplativo. Kad bude u zatvoru, siguran sam da će biti spreman dati sav taj novac za jedan dan slobode, pomalo s gorčinom u glasu priča Marko Lečić.

No gorčine u njegovu poslovanju nema.

– Inače se ne bih bavio ovim poslom, da ne razmišljam pozitivno, ističe Marko Lečić – Preuzeo sam lokal u ne baš dobrom stanju prije šest godina, na ne baš sjajnoj lokaciji, bila je to doslovno rupa, zalazila je tu ekipa iz riječkog polusvijeta, čak se i ubojstvo dogodilo. Sve što sam mogao učiniti jest pokušati ga napraviti jedinstvenim mjestom ugode s prijateljskom atmosferom, mjestom gdje će se gosti osjećati kao kod svoje kuće. Mislim da smo svi mi koji radimo ovdje to dobrim dijelom i uspjeli. Pokušavam povremeno s vikend- svirkama sve podignuti i na razinu više, kako bi još uspješnije zabavio goste pa već sutra, 20. siječnja, u lokalu gostuje Zejtin Trio bend, grupa riječkih mladića nadarenih za glazbu ali i zezanje.

Kako se bliži karneval La Guardia će tada prirediti i nagradnu igru inspiriranu – pljačkom!

– Svirka je već ranije bila planirana, ali nakon pljačke sam odlučio napraviti natjecanje za najbolju masku. Ljudima sam dao upute kako u uži izbor ulaze maske gangstera, mafijaša, kriminalaca…”.

Što se tiče poruke “Ima još” objasnio nam je da su njegovi natpisi nerijetko dvosmisleni – želi da svatko tko ih pročita shvati nešto svoje iz toga.

– Što sam htio reći ovim natpisom najbolje je pogodio Josip Čekada koji je na svom Facebooku napisao da se radi o poruci onima koji pljačkaju Hrvatsku, kaže Marko Lečić.

Njegovi duhoviti natpisi nisu novost za posjetitelje, a ispričao nam je da prodaje i magnetiće s istim natpisima.

– Pola zarade ide u proizvodnju, a pola doniram jednoj djevojci koja se bavi kick-boxingom i postiže dobre rezultate. Nije to neka velika lova, ali barem da si bandaže kupi”, zaključio je Marko.

Komentari

Facebook Comments