RIJEKA Tijekom vikenda policija će pojačano nadzirati promet na cestama

RIJEKA Tijekom vikenda policija će pojačano nadzirati promet na cestama

- in Crna kronika
Foto: Riječanin

U provedbi pojačanog nadzora prometa na cestama bit će angažiran maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, opreme i tehnike

Tijekom predstojećeg vikenda policija će na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske pojačano nadzirati promet na cestama, posebice u odnosu na one sudionike u prometu koji grubo krše prometna pravila te čine prekršaje koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Statistički podaci za devet mjeseci ove godine za područje nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske pokazuju porast ukupnog broja prometnih nesreća za 10,1 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Unatoč porastu ukupnog broja prometnih nesreća, u istom razdoblju za 33,3 % manje je smrtno stradalih osoba (12 u devet mjeseci 2018. u odnosu na 18 u devet mjeseci 2017. godine). U istom razdoblju zabilježen je porast od 17,9 % teže ozlijeđenih i za 16,4 % lakše ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama.

Prometne nesreće s najtežim posljedicama najčešće nastaju zbog nepridržavanja propisanih ograničenja brzina kretanja vozila te vožnje pod utjecajem alkohola, a značajni čimbenici koji doprinosi stradavanju su i nekorištenje sigurnosnog pojasa te uporaba mobitela tijekom vožnje. Radi toga policija u nadzoru prometa posebnu pozornost usmjerava na smanjenje ove vrste prekršaja.

Naime, analize pokazuju da je alkohol vrlo često „generator“ brzine, dok zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa prilikom prevrtanja vozila osobe ispadaju iz vozila te zadobivaju ozljede od kojih smrtno stradavaju.

Tako je u usporedbi devet mjeseci ove i prošle godine zabilježen pad ukupnog broja prekršaja prekoračenja brzina za 42,4 %, korištenja sigurnosnog pojasa za 4,8 %, ali i porast broja prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola za 10,3 %.

Uz navedeno, upozoravamo kako nastanku prometnih nesreća pogoduje i korištenje mobitela tijekom vožnje jer vozači ne mogu istodobno biti jednako koncentrirani na dvije radnje, vožnju i korištenje mobitela.

U provedbi pojačanog nadzora prometa na cestama bit će angažiran maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, opreme i tehnike.

Iz PU primorsko-goranske još jednom vozače i sve druge sudionike u prometu pozivaju da se dosljedno pridržavaju prometnih pravila i propisa te svojim odgovornim ponašanje pridonesu ukupnoj sigurnosti prometa na cestama.

Komentari