STIŽE LI DOISTA NOVI SNIJEG? Pred nama proljetni tjedan sa zimskim završetkom!

STIŽE LI DOISTA NOVI SNIJEG? Pred nama proljetni tjedan sa zimskim završetkom!

- in Vijesti
Foto: Elvira Marić

Kao što veljača ima svoj poznati epitet – prevrtača, tako i ožujak uza se nosi nešto manje poznato ime – luđak!

Nakon pravog proljetnog vikenda s temperaturom između 15 i 20 °C, i početak tjedna donosi nastavak sličnog vremena. Ipak, mnoge i dalje iznenađuju, nekima i smetaju, višestruke izmjene sunca i kiše u jednom danu, no nije li to pravo proljeće? Želite li radije zimu? Pazite što želite…

Ponedjeljak će biti promjenjiv s dosta sunčanih razdoblja, ali i povremenom kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom što i jest odlika pravog proljeća. Najveća vjerojatnost za kišu je duž Jadrana i u Slavoniji, a najmanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje će danas biti najviše sunčanih razdoblja. Najviša temperatura bit će između 13 i 18 °C, no još uvijek ostaje vjetrovito pa će se činiti malo svježije. Nakon 17 sati vjetar će slabjeti pa će večer biti nešto ugodnija.

SUTRA

Utorak će u unutrašnjosti biti umjereno oblačan uz puno sunca, osobito u prvom dijelu dana. Tek poslijepodne i prema večeri može biti malo kiše. Na Jadranu oblačnije uz veću mogućnost za povremenu kišu, iako će i tamo biti bar kraćih sunčanih razdoblja. I dalje će puhati jugo, ali slabije nego danas. Temperatura u cijeloj zemlji malo niža nego danas, oko 14 °C, no zbog slabijeg vjetra osjet ugode zapravo će biti sličan.

OSTATAK TJEDNA NA JADRANU

Na obali će razdoblje od srijede do petka i dalje biti promjenjivo oblačno, uz sunčana razdoblja, ali povremeno i kišu. U srijedu će prolazno zapuhati tramontana, u četvrtak i petak ponovno jugo, dok za vikend stiže bura te će zatim, naravno, i jače zahladnjeti, osobito u nedjelju. Bit će to škura bura, pa će kiša će za vikend biti češća i jača nego kiša do vikenda.

OSTATAK TJEDNA U UNUTRAŠNJOSTI

Od srijede do petka na kopnu ostaje promjenjivo oblačno. Znači, i dalje će biti dosta sunčanih razdoblja, ali i prolaznih, doduše kraćih, kišnih epizoda. Temperatura ostaje slična kao danas, poslijepodne oko 14 °C. U stvari, samo će jutro u četvrtak biti hladno, ponovno blizu nule. Za vikend, pak, nova promjena. Zahladnjet će za 10-ak stupnjeva i padat će kiša, a lokalno je, u nedjelju, ponovno moguć i snijeg. Ipak, oprez s velikim najavama! S obzirom na to da je riječ o prognozi za šest dana unaprijed, i to u ovo proljetno, vrlo promjenjivo vrijeme kad je kaotičnost atmosfere izražena, raspon različitih izračuna modela vrlo je velik zbog čega je pouzdanost prognoze zasada još relativno mala. Ono što jest sigurno je da stiže zahladnjenje, a za ostalo molimo još malo strpljenja, bar do srijede!

U svakom slučaju, visoke temperature koje imamo ovih dana, sve su nas već pomalo razmazile i uvele u proljetno doba godine. No, kao što veljača ima svoj poznati epitet – prevrtača, tako i ožujak uza se nosi nešto manje poznato ime – luđak! I to ponajprije zbog ogromnih raspona temperature, možda najvećih u jednom mjesecu tijekom godine. Tomu smo već mogli svjedočiti i ove godine – početkom ožujka u Slavoniji je temperatura bila niža od -20 °C, dok je jučer bila viša od +20 °C.

A za tjedan dana? Gledajte RTL Vrijeme, svaki dan u 18:25 i 19:35, i sve će te znati – na vrijeme!

Nikola Vikić Topić

Komentari