STIŽE NOVI ZAKON O TAKSIJIMA: Otkrijte kakve promjene će donijeti vama, a što taksistima

STIŽE NOVI ZAKON O TAKSIJIMA: Otkrijte kakve promjene će donijeti vama, a što taksistima

- in Vijesti
Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Cijenu taksi usluge prijevoznici će moći određivati sami, kao i hoće li koristiti taksimetar ili aplikaciju, stoji u prijedlogu zakona koji će liberalizirati tržište

Najveći prijepor hrvatskog taksi tržišta jest poslovanje Ubera, platforme koju u Udruženju taksista prozivaju “nelegalnom konkurencijom, što su ocijenile i pravosudne institucije”. Tportal doznaje da se prijedlogom novog zakona Uber i dalje neće moći registrirati kao poseban oblik prijevoza, što je ta kompanija tražila na temelju preporuka Europske komisije.

“Načini na koje se ljudi kreću gradom mijenjaju se diljem svijeta, zato se nadamo da će vlasti prepoznati potrebu za regulativom koja će koristiti hrvatskim građanima, gradovima i gospodarstvu”, izjavili su iz Ubera.

Udruženja davatelja taksi usluga zadovoljno je prijedlogom zakona zbog smanjenja administrativnog opterećenja.

Prijepor je oko dopuštanja korištenja aplikacije kao zamjene za taksimetar. Čak 85 posto ispitanika u istraživanju Ministarstva izjasnilo se za aplikaciju.

Novi zakon mogao bi rezultirati udvostručenjem broja taksista, kojih je u Hrvatskoj trenutno oko 3.000, donosi tportal.

Budući taksisti koji nemaju valjane licence morat će imati najmanje 21 godinu i dobar ugled, što uz ostalo znači da neće moći taksirati ako su bili pravomoćno kažnjavani

Prijedlog zakona ide u javnu raspravu 1. prosinca, a trebao bi biti donesen do početka iduće turističke sezone.

Vijesti.hr

 

 

Komentari

Facebook Comments