TROVAČI PASA I U RIJECI?! Uznemirujuće fotografije: na čestom prebivalištu životinja pronađen prah sličan onome u Osijeku

TROVAČI PASA I U RIJECI?! Uznemirujuće fotografije: na čestom prebivalištu životinja pronađen prah sličan onome u Osijeku

- in Izdvojeno, RIJEKA I REGIJA

Nekoliko Riječanki i Riječana objavili su na društvenim mrežana upozorenje i fotografije granula koje nalikuju upravo na onaj otrov kakav je na više lokacija pronađen i u Osijeku

Uznemirujući slučaj u kojem je diljem Osijeka pronađen bijeli prah kojim nepoznati zločinci truju životinje dobio je svoj nastavak i u Rijeci te Puli..

U Rijeci su građani na društvenim mrežama razmijenili informacije kako je na Turniću „iza ljubičaste zgrade kod klupica“ pronađen otrov za pse u obliku svijetloplavih granula/praha.

Također, pulska Udruga Ruka šapi upravo je objavila upozorenje i fotografiju bijelog praha koji nalikuje upravo na onaj kakav je na više lokacija pronađen i u Osijeku.

OPREZ – OTROV!!!Upravo pronađeno na Verudi, Zoranićeva ulica točno na pozicijama di se inače hrane mačke!!! Može biti i…

Posted by Udruga Ruka Šapi Pula on 18. ožujka 2018

Čini se da se nečija suluda kampanja trovanja pasa počela provoditi i u Rijeci, stoga pripazite na svoje ljubimce!

Podsjetimo, oko 300-tinjak Osječana izišlo je u nedjelju poslijepodne na ulice i prosvjedovalo protiv trovanja životinja širom grada, pozivajući na brže donošenje rješenja protiv tog aktualnog problema.

Posljednjih dana na brojnim lokacijama u Osijeku se nalaze nove hrpe supstance koja se smatra otrovnom za životinje, a građani su sve zabrinutiji jer opasnost prijeti i maloj djeci.

Prosvjednici su prozvali nadležne službe su zbog nedovoljne učinkovitosti i brzine u pristupanju problemu, a brojni među njima iznijeli su svoj iskustva sa situacijom na koju su naišli.

Ističu kako policija prilikom svakog slučaja reagira izrazito sporo ili njihova reakcija pak u potpunosti izostane, a nerijetko se, tvrde, događaju i slučajevi u kojima policijski službenici na telefonu ismijavaju njihove dojave.

“Zašto o svemu lažete? Ovo nije učinio pojedinac, ovo je učinilo više ljudi, u rangu je terorizma! Otrov se ubacuje u privatna dvorišta, hodnike, ulaze zgrada, ispred trgovina, po parkovima i trgovima. Gdje su snimke nadzornih kamera i zašto nas ne obavještavate o tome što se događa”, pitaju se između ostalog prosvjednici, koji su megafonom iskazivali svoje nezadovoljstvo.

Dvije volonterke su tijekom prosvjeda skupljale otrovane golubove koji još nisu uginuli te pokazivali kako ih se može spasiti posebnom otopinom koja ih tjera na povraćanje i izbacivanje otrova iz sustava.

Serijski trovači operiraju i po ostalim gradovima

Serijski trovači operiraju i po drugim hrvatskim gradovima. I to ne samo sad već protekle tri godine u isto ovo vrijeme, upozoravaju Udruge za zaštitu životinja. Nakon golubova, u Osijeku su uginuli i fazani.

Građani su policiji prijavili još deset novih slučaja. Prije tri dana psi, jučer golubovi, danas fazani. Društvene mreže pune su fotografija i lokacija za koje se sumnja da netko ostavlja otrov.

“Po meni je sigurno riječ o trovanju, pogotovo ako se referiramo na ono što se događalo unutrag dvije tri godine. A tko bi mogao stajati iza toga? Ono što sam ja sama sebi potvrdila sumnju je da je to organizirano. Sigurno mora biti organizirano jer se togađa u nekoliko gradova u isto vrijeme ili s razmakom jedan dva tri tjedna. I sigurno to ne može jedna osoba”, uvjerena je Monika Berberović iz Udruge INDIGO.

Berberović kaže serijski trovači su u Zagrebu, Makarskoj, Splitu, Zadru i na otoku Korčuli.

“Njihova dogovaranja, organiziranja – to negdje mora biti. Kada bi si dva inspektora dala samo to za zadatak, riješili bi problem u dva mjeseca. Nije mi jasno zašto su analizu slali u Zagreb, ali to je njihova stvar. I zašto su rekli da se na analizu čeka 7, 8 dana, kad se to može napraviti za 24 sata”, pita se dalje Berberović.

Tko može stajati iza ovoga? Psihijatrica Mihaljević Peleš kaže ljudi kad žive sami doživljajavju da su svi protiv njih – pa tako i životinje.

“Vjerojatno se radi o osobi koja je psihički promijenjena čim ide na nekoga tko je puno slabiji od njega. Vjerojatno se radi o nekom težem poremećaju ličnosti, ali vrlo vjerojatno i nekom psihotičnom poremećaju”, kazala je Alma Mihaljević-Peleš, predstojnica Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Ukoliko bude riječ o počinitelju s nekim od ovih poremećaja trebat će na liječenje.

“Svakako da će se liječiti u psihijatrijskoj ustanovi, a s obzirom da je to i krivično djelo postupanje protiv nemoćnih životinja, u svakom slučaju ćemo se odrediti jedno psihijatrijsko liječenje i to će sigurno biti sudski postupak”, nadodaje Mihaljević Peleš.

Vijesti.hr

Foto. F. I. Beljulji

Komentari