TV-TEHNOLOGIJA: Prelazimo na novi signal – jesu li nam potrebni novi televizijski prijemnici?

TV-TEHNOLOGIJA: Prelazimo na novi signal – jesu li nam potrebni novi televizijski prijemnici?

- in Biznis

Pri prelasku na digitalnu televiziju 2010. država je građanima dala vaučere za kupnju posebnog prijamnika. Još se ne zna hoće li nam i sad tako pomagati

Ne treba još kupovati novu opremu, preporuka je onima koji razmišljaju o promjeni televizora da izaberu onaj za koji im neće trebati dodatna oprema, odnosno Set-Top-Box (STB). Takvi su televizori označeni s DVB-T2 i H.265/HEVC, kažu u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, piše 24 sata.

Nedavno je Hakom objavio Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za digitalni zemaljski televizijski signal (DVB-T2). Prijelaz na emitiranje novog signala počinje 2019. godine te će prvo vrijeme usporedno emitirati i stari signal. Od sljedeće godine će svi TV prijamnici koji će zadovoljavati preporuku biti označeni posebnim logom kako bi ih kupci lakše prepoznali. Kako će logo izgledati, ne zna se, a u Hakomu kažu da će ga na vrijeme osmisliti i objaviti.

Prijelaz na novi sustav za korisnike kablovske ili satelitske televizije bit će “bezbolan”. Ne trebaju ništa kupovati te će za njih sustav prilagoditi kablovski i satelitski operater. Onima koji sobnim ili krovnim antenama među hrvatskim programima hvataju i HRT3, HRT4, RTL2 te Doma TV, novi signal značit će samo trošak za novi prijamnik ili barem za Set-Top-Box.

“Samostalni prijamnici, dekoderi ili set-top-boxovi moći će se kupiti kao i kod prelaska s analognog na digitalno emitiranje. Kod kupnje samostalnog prijamnika bitno je obratiti pažnju je li usklađen s Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika. Sad je cijena takvog prijamnika na razini cijena starih prijamnika, oko 200 kuna, ali trebala bi pasti u idućim godinama – najavljuju u Hakomu i dodaju da još nema odluke hoće li se dodjeljivati subvencije za prijamnike kao što su dodjeljivali 2010. pri prelasku s analognog na digitalno emitiranje programa.

– Subvencije ovise o konačnom tekstu Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 koju će donijeti Vlada RH”, kažu u Hakomu.

Prijelaz na DVB-T2 sustav s H.265/HEVC video kodiranjem nužan je za ekonomično odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti (HD) u zemaljskim mrežama i razvoj novih usluga. Kvaliteta slike trebala bi se barem malo promijeniti.

“DVB-T2 signal je nešto robusniji, a to znači otporniji na smetnje nego sadašnji DVB-T signal. Korisnicima koji sad ne vide programe HRT3, HRT4, RTL2 i Doma TV bit će bolje jer će moći gledati i ove programe”, kažu u Hakomu.

Svi televizijski prijamnici koji podržavaju najnoviji standard videokodiranja H.265 HEVC iz 2013. podržavaju i one starije standarde iz 1999. i 2004. Tko sad kupi novi TV prijamnik, dakle, moći će gledati sve programe i prije prelaska na DVB-T2 signal, a i kad Hrvatska pređe na novi standard, moći će i dalje gledati programe iz susjednih zemalja koje će i dalje emitirati stari DVB-T signal.

U Hakomu kažu da se završetak dodjele “druge digitalne dividende” za usluge u mrežama pokretnih komunikacija u većini država članica EU očekuje do 30. lipnja 2020, piše 24 sata.

Komentari