U Saboru izglasana Istanbulska konvencija, pogledajte tko je kako glasao!

U Saboru izglasana Istanbulska konvencija, pogledajte tko je kako glasao!

- in Vijesti

Istanbulska konvencija usvojena je u Hrvatskom saboru s 110 glasova ‘za’, 2 suzdržana i 30 ‘protiv’. Čak 14 zastupnika iz redova HDZ-a glasalo je protiv Istanbulske

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulska konvencija, sa 110 glasova za, dva suzdržana i 30 protiv.

Istanbulska konvencija usvojena je u Hrvatskom saboru s 110 glasova ZA, 2 suzdržana i 30 PROTIV.

Prema rezultatima glasanja protiv ratifikacije, iz redova HDZ-a, bili su Ante Babić, Milijan Brkić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Marija Jelkovac, riječki kadar Anton Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić i Miroslav Tuđman.

Od partnera vladajuće koalicije protiv ratifikacije Konvencije glasali su Goran Dodig, Branko Hrg i Ivica Mišić.

Iz kluba zastupnika Mosta protiv Konvenciju ruku su digli Miro Bulj, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Nikola Grmoja, Tomislav Panenić, Božo Petrov i Marko Sladoljev.

Od ostalih, protiv su glasali Željko Glasnović, Zlatko Hasanbegović, Ivan Lovrinović, Kažimir Varda, Hrvoje Zekanović i Bruna Esih.

Suzdržani su bili Ivan Šuker i Riječanin Marin Škibola koji je napustio Živi zid te se svrstao saborskom klubu “Promijenimo Hrvatsku”.

Nezavisni Furio Radin, Nada Turina Đurić (Glas) i SDP-ov Siniša Varga nisu došli.

Od zastupnika izabranih u 8. izbornoj jedinici ZA ratifikaciju Konvencije glasovali su:

Josip Borić,  (HDZ; zamjenik Olega Butkovića)
Tulio Demetlika, (IDS)
Peđa Grbin, (SDP)
Silvano Hrelja, (HSU)
Romana Jerković, (SDP)
Željko Jovanović,  (SDP)
Ivan Kirin, (HDZ)
Ana Komparić Devčić, (SDP)
Boris Miletić, (IDS)
Giovanni Sponza, (IDS)
Ines Strenja-Linić, (Most)

(VIII. izborna jedinica obuhvaća područje Istarske županije i zapadni dio Primorsko-goranske županije, i to:
– područje Istarske županije u cijelosti,
– zapadni dio Primorsko-goranske županije – gradovi i općine: Baška, Cres, Crikvenica, Dobrinj, Kostrena, Kraljevica, Krk, Lovran, Mali Lošinj, Malinska – Dubašnica, Matulji, Mošćenička Draga, Omišalj, Opatija, Punat, Rab, Rijeka, Vrbnik)

Vlada: Bit je Konvencije spriječiti nasilje nad ženama

Bit je Istanbulske konvencije, poručuje Vlada, spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Po podacima policije, između 2013. i 2017. u Hrvatskoj je bilo 195 ubojstava, broj ubijenih žena bio je 91.

Njenim potvrđivanjem, ističe Vlada, osnažit će se pravni, institucionalni i financijski okvir radi suzbijanja neprihvatljivog i društveno kažnjivog nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Iz Vlade ustrajavaju i kako nema pravne obveze priznavanja trećeg spola ni redefinicije braka.

Nema pravne obveze da se u nastavne planove uvodi sadržaj koji bi se kosio s vrijednostima koje dijelim, tih obveza nema, ne postoje, tumačio je nedavno u Saboru premijer Andrej Plenković.

Ustvrdio je kako je ratifikacija Konvencije politička volja Vlade da će time osnažiti pravni i institucionalni okvir za sprječavanje nasilja u obitelji.

Plenković demantirao financijsku obvezu od milijardu kuna

Plenković je više puta demantirao tvrdnje da će ratifikacija Konvencije Hrvatskoj donijeti financijsku obvezu od milijardu kuna.

Hrvatska ima svoj nacionalni program za sprečavanje nasilja, koji je usvojen jesenas, i za to je u proračunu za ovu godinu alocirano 70 milijuna kuna, a dio tih sredstava predviđen je i za provedbu Konvencije, naveo je.

Javnosti je poslao umirujuću poruku i glede GREVIO-a, Skupine stručnjaka za borbu protiv nasilja nad ženama. To nije nikakvo neobično kontrolno tijelo jer takva tijela postoje u različitim konvencijama Vijeća Europe, rekao je navodeći GREKO i GRRTA-u, tijela koja se spominju u konvencijama za borbu protiv korupcije i protiv trgovine ljudima.

Uz zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, Sabor je prihvatio interpretativnu izjavu u kojoj se navodi da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, da njezine odredbe ne sadrže obvezu uvođenja “rodne ideologije” u hrvatski pravni i obrazovni sustav te da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava, posebno onima o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Odbijen amandman SDP-a o brisanju interpretativne izjave

Vlada i Sabor odbili su amandman Kluba SDP-a da se briše članak 4. Zakona o potvrđivanju, u kojem se nalazi interpretativna izjava.

Međunarodno je pravo predvidjelo ulaganje interpretativne izjave, bilo kod potpisivanja ili potvrđivanja nekog međunarodnog ugovora, sadržaj te izjave je nužan, važan i potreban za hrvatsku javnost, za sve dionike društva, rekao je Plenković.

Činjenica da vi obrazlažete amandman govori o ozbiljnosti situacije, odgovorio mu je Arsen Bauk (SDP), tvrdeći da je interpretativna izjava nepotrebno podilaženje onima koji su protiv ratifikacije Konvencije i koje to neće zadovoljiti.

Vijesti.hr

Komentari