VEČERAS U ART KINU: Riječka premijera filma snimljenog u Rijeci o  trojici Feralovaca posvećena otišlom Predragu Luciću

VEČERAS U ART KINU: Riječka premijera filma snimljenog u Rijeci o  trojici Feralovaca posvećena otišlom Predragu Luciću

- in Film, Mozaik, RIJEKA I REGIJA

Već je deset godina prošlo otkako je legendarni dnevni list Feral Tribune prestao izlaziti. Posljednji broj toga najpoznatijeg glasila “hrvatskih anarhista, protestanata i heretika” objavljen je 20. lipnja 2008. godine. Na naslovnici zaključnog broja našla se fotografija Charlieja Chaplina u ulozi „Skitnice“ popraćena proročanskim riječima „Put pod noge“. Projekcija filma zakazana je za 20 sati. 

U međuvremenu su tisuće hrvatskih građana preuzele Chaplinovu ulogu te sa spomenutim motom napustile Hrvatsku u potrazi za boljim životom. Nedavno nas je napustio i Predrag Lucić, jedan od članova nenadmašnog kreativnog tria. O Feralu se unatoč svemu i dalje govori i piše, te je i dalje relevantan i itekako aktualan. Umjesto potpunog nestanka, on stoji kao dokument jednoga vremena koje nikako ne prestaje.

Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala donosi ono što mu naslov otkriva: razgovor s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem i Borisom Dežulovićem, pokretačima i zaštitnim licima političko-satiričkog lista koji je obilježio medijsku scenu izvan okvira nacionalnih granica. Feral Tribune je tijekom svojeg trajanja bio kontinuirani komentator političkih, društvenih, gospodarskih i kulturnih zbivanja u Hrvatskoj. Istovremeno je bio bespoštedni demistifikator državotvornih ideologema, savjesni izvjestitelj ratnih zbivanja, denuncijator kriminogenih radnji u procesima privatizacije i uopće tranzicije te neprikosnoveni satiričar malformacija našeg društva. O svemu su tome, i koječemu drugom, autori filma razgovarali s trojicom od Ferala, koji su i pred kamerama pokazali ono što su odavno dokazali u svojim tekstovima – da su neprikosnoveni predstavljači rableovštine te potvrdili riječi Waltera Benjamina, prema kojemu „Nema boljeg ishodišta mišljenju od smijeha“.

Razgovor vođen s trojicom od Ferala sniman je u riječkom antikvarijatu Ex libris koncem veljače 2016. godine. Odabirom razgovorne forme, koja je obogaćena arhivskom građom iz samih brojeva Feral Tribunea, kao i različitim vrstama informacija te animacijskih intervencija, dan je uvid u neke od ključnih trenutaka lista, kao i u razmišljanja trojca Viva Ludež o pitanjima koja ne gube na svojoj aktualnosti.

Stoga ovaj film, kao svojevrsni memento, kroz prezentaciju priče o Feral Tribuneu i njegovim ključnim akterima neprestano uspostavlja paralelizme između socijalističkoga sustava tijekom osamdesetih, načelno demokratskoga sustava devedesetih i „posttranzicijskog“ društva dvijetisućitih te time podcrtava konstantu Feralova djelovanja, a ona se manifestira kroz kontinuiranu i dosljednu satiru svih političkih uređenja i opcija koje su nas tijekom njegova trajanja pratile, stoji u najavi filma.

Film je režirao istraživački tim u sljedećem sastavu: Marina Banićević, Damir Bralić, Pero Mrnarević, Saša Stanić. Premijeri će prisustvovati autorski tim te sugovornici Viktor Ivančić i Boris Dežulović.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Odjela za kulturu Grada Rijeke te Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Svoje mjesto možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) i telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati, ili ih kupiti online putem stranice ulaznice.hr.

Komentari