(VIDEO) „BABY BOOM“ U VIŠKOVU: Hitno je potrebna nova škola!

(VIDEO) „BABY BOOM“ U VIŠKOVU: Hitno je potrebna nova škola!

- in Izdvojeno, RIJEKA I REGIJA

U općini Viškovo sve je više mladih obitelji s djecom

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Iz Općine Viškovo priča kakva treba cijeloj Hrvatskoj! Dok većina Hrvatske muku muči s iseljavanjem i lošim demogafskim podacima, u općini samo sedam kilometara udaljenoj od centra Rijeke sve suprotno!  Mladih obitelji s djecom ima jako puno.

Oko 7 i pol ujutro u centru Viškova težak prometni krkljanac. Roditelji učenike nižih razreda mahom dovoze autima, cesta je samo jedna. Do škole se teško probiti.

“Ljuti me, ali nemamo izbora”, kaže Viliam Jakovašić.

“Previše je djece u školi svakako, al’ evo trpimo”, smatra Ivana Sigmundović.

Nova škola treba im hitno. Rade u dvije smjene, nemaju dovoljno prostora ni produženi boravak, zbog čega 50-ak učenika svake godine odlazi u okolne škole.

“Naša škola je, rekao sam, po kapacitetu predviđena za 600 učenika, po prostoru, a mi imamo 910 učenika”, kaže Josip Crnić, ravnatelj OŠ Sveti Matej.

Upisano je 130 prvašića u pet razreda. Novu generaciju dobila je učiteljica Sandra.

Prvi sat rezerviran je za malo igre pa malo učenja.

“To je jako velika brojka, naravno da je teže raditi u školi i razrednom odjelu koji ima veći broj učenika, ali nekako se uspijevamo snalaziti”, kaže Sandra Mikšić.

Gužva na hodniku pokazuje sav manjak prostora. U planu je izgradnja nove škole u koju bi se preselila polovina učenika. Neće to biti prije jeseni 2022., uz uvjet da se osigura 55 milijuna kuna. Mala cijena ako je budućnost djece u pitanju i ako netko ne želi i njihov odlazak.

U općinskom vrtiću izgrađenom prije pet godina ista situacija.

“Ukupno je upisano 261 dijete, 60 u jaslicama i 201 u vrtiću i na upisima ostalo je neupisano 60 djece u jaslicama i 67 vrtiću”, kaže Ingrid Lončarić, ravnateljica dječjeg vrtića Viškovo.

Općina radi na rješavanju problema, ali ništa ne ide preko noći. Novac je uvijek problem, ali bez obzira na to što zakon nalaže da lokalna vlast rješava takve probleme, ovo su situacije u kojima mora pomoći i država. Vlasti su puna usta mudre demografske politike, pa je Viškovo prilika da riječi pretvore u djela.

Maja Brkljača

Komentari