(VIDEO) BOŽIĆNO ČUDO ZA OBITELJ Osmijeh koji će pamtiti cijela Hrvatska: mala Lorena nakon operacije čeljusti stigla kući

(VIDEO) BOŽIĆNO ČUDO ZA OBITELJ Osmijeh koji će pamtiti cijela Hrvatska: mala Lorena nakon operacije čeljusti stigla kući

- in Lifestyle, Zdravlje

Malena Lorena koju smo ispratili na liječenje, ali i posjetili u Linzu vratila se u Črnkovce u Slavoniji. Otišla je kao jedina beba u Europi s rijetkom bolesti spojenih čeljusti – a sada sve one koji su joj pomogli i svoje roditelje u svom domu nagrađuje osmjesima

Prije 20 dana na klinici u Austrijskom Linzu, molitva roditelja prije operacije malene, petomjesečne Lorene iz Črnkovaca. No brige nije trebalo biti. Stručni liječnički austrijski tim uspješno je operirao ono što se mnogi liječnici ne bi usudili. “Sam zahvat je trajao 45 minuta i ona je to sve junački podnjela. Mali borac. Bila je jedanaest dana na intenzivnoj”, kazala je Anamarija Ludmar Amidžić, Lorenina majka.

Lorenina dijagnoza bila je “srastanje čeljusti”. Rijetkost, jer je u svijetu zabilježeno tek 20ak takvih slučajeva. Kako nije mogla jesti, nego samo kroz sondu, roditelji nisu čekali već su odmah potražili liječnike koji će je operirati, za što su građani u kratkom roku prikupili potrebna sredstva. Jer posljedice su mogle biti strašne.

“Rizik od aspiracije. Prehlada jedna njena i može prestati disati jer na usta ne bi mogla. Grlo joj se nikada ne bi moglo pregledati. I svodio bi joj se život skroz na hranjenje na sondu da smo čekali 3 godine kako su naši planirali”, priča Lorenina majka.

No Lorena sada itekako može otvoriti usta. Pa je, umjesto sonde – bočica u ustima. “Hrani se na bočicu, jede kašice, ima život kao i sva ostala djeca. Otišla je tamo sa 7 i pol kila, vratila se sa 7 i 900”, kazala nam je Anamarija.

Pa je božić u obiteljskoj kući u slavonskim Črnkovcima, otkako se Lorena vratila – potpun. “Ovo nam je najljepši božić. Nismo ni mogli pomisliti da će se riješiti do božića kakve su bile prognoze na početku i ne treba nam nikakav poklon više, to nam je najlepši”, tvrdi Anamarija.

Jer Lorenin osmijeh, jedino je što su njeni roditelji poželjeli, a božično čudo stiglo je i u Črnkovce.
Tin Kovačić

 

Komentari