(VIDEO) CIJENE GORIVA DIVLJAJU: Otkrivamo što stoji iza ovog naglog poskupljenja

(VIDEO) CIJENE GORIVA DIVLJAJU: Otkrivamo što stoji iza ovog naglog poskupljenja

- in Biznis, Vijesti
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

“Ovo nije neka izvanredna situacija da bi trebalo očekivati intervenciju Vlade”, kaže Vladimir Kuzmić, član Uprave opskrbljivača naftnim derivatima

Litru dizela i benzina plaćamo najviše u posljednje četiri godine, otkako se cijene određuju samostalno na slobodnom tržištu. Kao posljedica očekuje se neminovno poskupljenje životnih troškova.

Uzrok je manja proizvodnja u svijetu, koja za sobom vuče povećanje cijene, a trendovi ukazuju na to da ćemo Eurosuper 95 uskoro plaćati 10 kuna po litri.

Razlog?

Svaki put kad se ispali raketa na Bliskom istoku, posljedice trpi cijeli svijet.

One najočitije odnose se na cijene naftnih derivata koje su u Hrvatskoj u samo mjesec dana porasle za više od 5%.

“U ovom trenutku je potražnja za naftnim derivatima porasla uslijed političkih nestabilnosti posebno oko Sirije”, ističe član Uprave opskrbljivača naftnim derivatima, Vladimir Kuzmić.

Potražnja raste jer se u ratu troši više goriva, a kad se rat odvija na benzinskoj postaji Zemaljske kugle, i opskrba gorivom je otežana. Uz to, globalne kvote su smanjene zbog dogovora OPEC-a s Rusijom i Meksikom o smanjenju proizvodnje.

Cijena nafte na svjetskom tržištu gotovo je dosegla 73 dolara po barelu. To znači da je u proteklih godinu dana sirova nafta poskupila 33%. Taj trend se još uvijek nije prenio na hrvatsko tržište, međutim cijena najpopularnijeg naftnog derivata Eurosuper 95 opako se približila granici od 10 kuna.

Danas se na benzinskim crpkama EURODISEL prodavao između 9 kn i 30lp i 9kn i 33lp.

EUROSUPER 95 koštao je tek nešto manje od 10 kuna, a najskuplji, a EUROSUPER 100 išao je čak do vrtoglavih 10 kn i 42 lipe.

A kad poskupljuje gorivo, trend prati i sve što o transportu ovisi, dok građani, naravno, negoduju.

Inače, u Hrvatskoj je 2014. liberizirano tržište naftnim derivatima. Država je dozvolila opskrbljivačima samostalno određivanje cijena, no još uvijek je zadržala zakonsku mogućnost utjecanja na cijenu smanjenjem trošarina.

“Ovo nije neka izvanredna situacija da bi trebalo očekivati intervenciju Vlade”, mišljenja je Vladimir Kuzmić.

Cijene nafte najviše su u posljednje četiri godine, a sve procjene govore kako će rasti i dalje.

Očito je da građanima preostaje razmišljati o alternativama.

Ilija Radić

Komentari