(VIDEO) EK odbila plan restrukturiranja Uljanika: U 30 dana morali bi ispuniti 75 zahtjeva

(VIDEO) EK odbila plan restrukturiranja Uljanika: U 30 dana morali bi ispuniti 75 zahtjeva

- in Vijesti
Foto: Ilustracija (Duško Marušić/Pixsell)

Čuli smo za Boston Consulting group da su bili plaćeni 150 000 eura mjesečno

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Otkrivaju se i detalji plana restrukturiranja Uljanika koji je Briselu poslala Uprava tog brodogradilišta. Sada je i jasnije zašto ga je Europska komisija odbila.

Iz tog dokumenta, koji su za Uljanik izradili skupo plaćeni strani konzultanti, Komisiji gotovo ništa nije jasno. Traže čak 75 dodatnih odgovora u sljedećih 30 dana.

Ne vidim razlog zašto ga ne bi odobrili! Govorio je prije dva mjeseca predsjednik uprave Gianni Rossanda za plan restrukturiranja kojeg je za Uljanik izradila tvrtka Boston Consulting group. RTL je za cijenu izrade Briselu nejasnog plana pitao drugog čovjeka Uljanika.

“Čuli smo da su Boston Consulting group bili plaćeni 150 000 eura mjesečno. Je li to istina?”

“Ja vam mogu potvrditi da se radi o tvrtki Boston Consulting group. A same iznose na mjesečnoj bazi to treba provjeriti”, rekao je Denis Rabar predsjednik uprave Uljanik grupe.

No plan kojem Rabar ne zna ili ne želi reći cijenu Brisel je sasjekao u korijenu. Komisiji nije jasno kako misle isporučiti po tri broda kada zadnjih osam godina rade po dva i to još uz kašnjenje i penale. Nije im jasna ni prezapetljana struktura škvera i međusobni tijekovi novca.

“Pa mi smo od početka skeptični i sa tom firmom Boston Consulting group koja se bavila time a mi ne znamo ništa o njoj ali i sa upravom koja nas je i dovela u ovu situaciju”, zaključio je Davi Marsetič, član radničkog vijeća i član Jadranskog sindikata.

“Jasno je da taj plan ima nedostataka i mi smo o tome govorili duže vremena. Nije to ništa čudno ali morati ću se i složiti da ne postoji savršen plan da on mora ima dorada no što boli je gubitak vremena koje mi nemamo”, smatra Samir Hadžić, radnik Uljanika.

Komisija traži i izvore financiranja, detaljne poslovne planove ali podatke o fazi izgradnje brodova, avansima, jamstvima, penalima te rokovima isporuke.

“Postoji mogućnost, jedan od potencijalnih mogućih scenarija je i novi strateški partner. Treći scenarij je i ono što smo rekli u okvirima i okolnostima kada to toga ne bi moglo doći je neki od oblika insolvencijskog postupaka”, objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Novca za nove plaće nema a niti službenih informacija o strateškom partneru. Riječ stečaj nitko ne voli ali realnost očito sve više naginje u tom smjeru.

Ivan Dobran/Boris Mišević

Komentari