(VIDEO) FILM KOJI (NE)LIJEČI TRAUME: Premijera drame “Muškarci ne plaču” u riječkom Art kinu

(VIDEO) FILM KOJI (NE)LIJEČI TRAUME: Premijera drame “Muškarci ne plaču” u riječkom Art kinu

- in Film, Kultura, Mozaik

Unatoč tome što je rat na području bivše države završio prije dvadeset i dvije godine, emocionalne rane kod mnogih ljudi još nisu zacijelile, posebno kod onih koji su aktivno sudjelovali u ratnim operacijama

Invalidnost, psihička nestabilnost, nezaposlenost, poroci te brojne druge frustracije svakodnevnica su nekadašnjih vojnika kojima navikavanje na normalan život ide vrlo sporo. Sutrašnju premijeru filma, 12. prosinca 2017. u 20 sati uveličati će poznati hrvatski glumac Leon Lučev.

Debitantski film bosanskohercegovačkog redatelja Alena Drljevića bavi se upravo spomenutim temama koje su mu dobro poznate jer je i sam bio pripadnik Armije BiH.

Redatelj je na vlastitoj koži osjetio većinu emocija koje je želio prenijeti na filmsko platno. Sjajna glumačka postava u kojoj se između ostalih nalaze Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković i Ermin Bravo više su nego dobra najava respektabilnog ostvarenja.

Skupina veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije susreće se u izoliranom planinskom hotelu. Tu se nalaze kako bi se u sklopu grupne terapije suočili s nasilnom prošlošću, pokušali zacijeliti ratne traume i premostili usađene osjećaje mržnje i netrpeljivosti. Susret izaziva burne emocije, izbijaju sukobi, a na površinu izranjaju stari osjećaji neprijateljstva.

Film je zabilježio uspješnu premijeru na ovogodišnjem festivalu u Karlovim Varima gdje je osvojio nagradu Europa Cinemas Label te Posebno priznanje žirija. Na 15. Zagreb Film Festivalu osvojio je glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni film.

 

Komentari