(VIDEO) Građani uzeli stvar u svoje ruke i snimaju kriminalce: Koliko to zapravo pomaže policiji?

(VIDEO) Građani uzeli stvar u svoje ruke i snimaju kriminalce: Koliko to zapravo pomaže policiji?

- in Crna kronika
Foto: ilustracija

Istražili smo što na to kaže policija i vrijedi li ta snimka uopće kao dokaz na sudu

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Pet tisuća kuna nagrada je koju daje jedna tvrtka koja se bavi prodajom parketa ako netko ima saznanja o osobi s video snimke na kojoj se jasno vidi pljačka njihove blagajne. Snimka vidljiva u prilogu samo je jedna u nizu koju građani, tvrtke i vlasnici trgovina i ugostiteljskih objekata u posljednje vrijeme sve više objavljuju kako bi pronašli počinitelja.

U poslovnici se našao sam. Malo gledao lijevo – desno i promatrao – uočava li ga itko. Kad se uvjerio da nikog nema, otišao je iza pulta. Uzeo novac iz blagajne. I I pobjegao. Tvrtka koja je objavila video na Facebook stranici nudi pet tisuća kuna za bilo kakva saznanja. U posljednje vrijeme ljudi sve više objavljuju snimke krađa po društvenim mrežama.

To je napravio i Matija objavivši snimku iz svog kafića gdje je jedan gost za prepunim šankom zavukao ruku iza pulta i ukrao novčanik u kojemu se nalazilo pet tisuća kuna.

“On je dobio, koliko ja znam, godinu dana pritvora. I to je to. Mi od financija koje smo oštećeni, nismo dobili ništa”, kazao nam je vlasnik caffe bara Matija Sindičić.

Nevjerojatan slučaj dogodio se i kod najveće makete željeznica, gdje je jedna osoba ukrala lokomotivu. Sve je bilo dobro organizirano, ali i zabilježeno kamerom na kojoj se sve jasno vidjelo. A sve se odigralo unutar jedne minute.

“Njih trojica su došli, jedan je zabavljao nas, drugi je čuvao leđa, a treći je iskoristio 15 sekundi naše pažnje i lokomotivu pospremio u džep”, ispričao je maketar Domagoj Terzić.

Lokomotiva vrijedna dvije tisuće kuna u pljački se oštetila, pa je danas izložena u vitrini, gdje priča svoju priču. Iako svi ovi primjeri pokazuju kako je objava snimki dovela do počinitelja, policija apelira da se takvim ponašanjem može napraviti kontraefekt.

“Objava snimka na društvenoj mreži može značiti da ste mu dali i vrijeme i prostora da se on, kao prvo, riješi predmeta kaznenog djela koje se kod njega neće moći pronaći, da se zna s kojim podacima će policija raspolagati kad policija do njega dođe, i može se dati u bijeg”, upozorila je Marina Mandić iz Ravnateljstva policije.

Iako je snimka najkorisnija informacija, ne može biti jedini dokaz na sudu jer se iza nje krije još cijeli niz detalja koji se krim obradom moraju otkriti.

Ivana Ivanda Rožić

Komentari