(VIDEO) Hoće li Gorski kotar u budućnosti procvasti zahvaljujući ovome?

(VIDEO) Hoće li Gorski kotar u budućnosti procvasti zahvaljujući ovome?

- in Izdvojeno, RIJEKA I REGIJA

U Hrvatskoj danas nikome nije lako, ali svakodnevica stanovnika Gorskog kotara još je zahtjevnija. Ova bi investicija mogla promijeniti gotovo sve

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Za razliku od dvogodišnjeg Dina koji je u bezbrižnoj šetnji Delnicama, djeda muči svakodnevica jer kći mu, kaže, nikako ne može pronaći posao.

„Dosta je teško radi posla i toga svega i onda ljudi mladi moraju odlaziti van, tako da je njezin suprug isto otišao u Njemačku“, kaže Damir Rački iz Delnica.

Mnogi su otišli. Samo u posljednjih pet godina broj delničkih srednjoškolaca pao je s 236 na njih 160.

„Htjela bih studirati strane jezike, engleski, njemački, možda španjolski u Rijeci ili Zagrebu i nakon toga mislim definitivno otići iz Hrvatske“, kaže maturantica Ekonomske škole u Delnicama Ana Marković.

„Želim ići na fakultet, ali još nisam siguran točno na koji ću, ali svakako bih se htio vratiti ovdje nakon završetka“, priželjkuje maturant Prirodoslovno matematičke gimnazije u Delnicama Matko Ružić.

Ohrabruje 85 milijuna kuna vrijedna austrijska investicija u poslovnoj zoni kod Delnica. U siječnju počinje raditi jedna od najmodernijih europskih tvornica peleta koja će zaposliti 30 ljudi.

„Imamo normalno radno vrijeme, što se tiče plaća sigurni smo da smo iznad hrvatskoga prosjeka i da dobro plaćamo svoje radnike”, uvjeren je vlasnik tvornice peleta Richard Stuckler.

Grad je investitoru oprostio davanja vrijednija od 100.000 kuna, a iduće dvije godine naplaćivat će im samo 50 posto komunalne naknade. Tako lako neće ići sa Hrvatskim šumama koje vlasniku tvornice ne mogu osigurati svu potrebnu sirovinu.

„Radno mjesto svako u Hrvatskoj je važno, a u Gorskom kotaru je zlata vrijedno tako da ono što očekujem je da je logično onim ljudima koji žive i proizvode u ruralnim krajevima kao što je ovdje u Gorskom kotaru, da imaju pogodnosti korištenja sirovine“, ističe primorsko goranski župan Zlatko Komadina.

Investitoru ostaju privatnici i uvoz sirovine.

„Zapravo ključne odluke”, upozorava gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, ”koje bi to mogle promijeniti na strani su države.“

O kojoj ovisi hoće li Gorski kotar u budućnosti procvasti ili propasti.
Maja Brkljača

Komentari