(VIDEO) Hoće li smanjenje PDV-a povećati standard građana? Evo što će pojeftiniti…

(VIDEO) Hoće li smanjenje PDV-a povećati standard građana? Evo što će pojeftiniti…

- in Vijesti
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Uz meso, sniženom stopom od 13 posto trebala bi se oporezivati i riba, voće i povrće, žive životinje, jaja i dječje pelene

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

S prvim danom iduće godine PDV na meso, ribu, voće i povrće, jaja, žive životinje i dječje pelene trebao bi s 25 pasti na 13 posto. Građani bi sniženje PDV-a trebali osjetiti i na svojem budžetu, no o trgovcima ovisi hoće li sniženi PDV pretvoriti i u niže cijene ili će tu razliku zadržati za sebe.

Mesar Krešo Sabljić siguran je da padne li PDV s početkom iduće godine, spustit će i cijenu mesa.

“Ovaj teleći but koji sad košta 105 kuna, sniženjem s 25 na 12-13 posto koštao bi oko 95-94 kuna, dakle oko 10 kuna bila bi manja cijena po kili”, kazao je Sabljić.

Prosječnoj obitelji mjesečna ušteda od 100 kn

Uz meso, sniženom stopom od 13 posto trebala bi se oporezivati i riba, voće i povrće, žive životinje, jaja i dječje pelene. Sve to prosječnoj obitelji moglo bi donijeti mjesečnu uštedu od oko 100 kuna.

“Zato se i smanjuje PDV, radi nas građana, da bi mogli lakše živjeti. Mi penzići, evo, ja sam danas dobila mirovinu 1717 kuna, tako da i 5 kuna nešto znači”, kazala je Stefanka iz Zagreba.

“Ne bih, ne bih ništa osjetio, nikakvo smanjenje. Radi se o jako malim ciframa, kava više ili manje, to je tu negdje”, kazao je Ante iz Zagreba.

Iako će cijenu spustiti u skladu sa sniženim PDV-om, ova prodavačica nije sigurna da će zbog toga građani kupovati i jesti više ribe. “Tih 13 posto na kilu srdela bit će kuna, dvije ili tri, što opet nije velika razlika. Kad kažemo 13 posto, to zvući puno, ali to u konačnici neće promijeniti odnos prema kupovini ribe”, kazala je vlasnica obrta za prodaju ribe Tatjana Mlinar.

Koristi bi trebali imati i proizvođači i kupci

Od ovakvog poreznog rasterećenja koristi bi trebali imati i proizvođači i kupci, smatraju uzgajivači jaja iz Ivanić-Grada.

“To će značiti manja davanja, a za korisnike jeftinije proizvod. Planiramo smanjiti cijene i podržati reformu barem za iznos smanjenja stope PDV-a”, kazala je menadžerica peradarske farme Blažena Lukač.

Hoće li i koliko točno ovo smanjiti troškove građana, znat ćemo s početkom Nove godine.
Zorana Čičak

Komentari

Facebook Comments