(VIDEO) HRVATICA IZ LONDONA: ‘Ovdje vlada velika euforija, navijači znaju biti arogantni kao i mediji’

(VIDEO) HRVATICA IZ LONDONA: ‘Ovdje vlada velika euforija, navijači znaju biti arogantni kao i mediji’

- in Vijesti

“Engleski tisak je oduvijek bio poznat po aroganciji i nastupu s visoka”, kazala je

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Hrvatska u srijedu 11.7.2018. igra polufinalnu utakmicu na SP-u s Engleskom

Sutra je i u Engleskoj povijesni dan, njima je ovo biti ili ne biti, jer Englezi u polufinalu Svjetskog prvenstva nisu bili još od Italije 1990., a od Italije su tada i izgubili u utakmici za treće mjesto, tako da je golem pritisak britanske javnosti da se sutra izbori pobjeda.

Bilo je i dosta omalavažavajućih napisa u britanskom tisku o našoj reprezentaciji proteklih dana, pa se u RTL Direktu iz Londona javila Sanja Novak, Hrvatica koja tamo živi i radi već 14 godina.

Kakva je atmosfera u Engleskoj dan uoči ove velike i važne utakmice?

Ovdje vlada velika euforija, ali nije usporedivo sa slavljem i scenama koje pristižu iz Hrvatske.

Je li Englezi sutra u vrijeme utakmice zatvaraju dućane, otkazuju koncerte, kazališne predstave…?

Ovdje će sve raditi kao i inače, međutim to bi se vrlo lako moglo pobijediti ukoliko Engleska pobijedi Hrvatsku i plasira se u finale SP-a. Jedino što je vrijedno isticanja jest činjenica da se ovdje upravo odigrava prestižni teniski turnir Wimbledon, a koji se preklapa s finalom SP-a. Stoga će priv put u povijesti tenis biti prikazivan na BBC 2 kanalu, a nogomet na BBC1. Promjena je i to što su organizatori Wimbledona dopustili ulazak na tribine s mobitelom kako bi gledatelji istovremeno mogli na internetu pratiti finalni sraz.

Što ovih dana pišu britanske novine?

Engleski tisak je oduvijek bio poznat po aroganciji i nastupu s visoka, a naročito kad se radi o nogometu. Uglavnom sve ovisi kakve novine uzimate u ruke, ali moram priznati da su proteklih dana još i umjereni kakvi znaju biti. Primijetila sam da se mnogo piše o Modriću i Rakitiću, a sportski analitičari iznose teze kako se taj dvojac treba taktički zaustaviti.

Gdje se u Engleskoj gledaju utakmice, kao kod nas na trgovima ili?

Većinom se gleda po pubovima, a čak su i neki ugledniji restorani organizirali gledanje i unajmili velike televizore. Međutim, dosta ljudi gleda utakmice kod kuće s prijateljima. Ipak, najviše će ih biti sutra u središnjem londonskom parku – oko 30.000 s ulaznicama koje su se dijelilei preko interneta. Dovoljno je spomenuti, da je sustav više puta danas pao od zagušenosti…

Za Engleze se često vezuje onaj stereotip o hladnoći i suzdržanosti. Je li to istina?

Ne bih se složila da su hladni i suzdržani, ali definitvno mogu reći da što se tiče nogometa znaju čak bit izrazito neprimjereni.

Zoran Šprajc

Komentari