(VIDEO) INVETURA PLENKOVIĆEVE 2 GODINE: Mandat bez stvarne oporbe, tanka većina kojom vlada i udari iz vlastite redova

(VIDEO) INVETURA PLENKOVIĆEVE 2 GODINE: Mandat bez stvarne oporbe, tanka većina kojom vlada i udari iz vlastite redova

- in Vijesti
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nazivali su ga anemičnim poslušnikom Bruxellesa. Njegove prve dvije godine obilježila je tanka većina, politička nestabilnost i nekoliko krupnih afera

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

14. hrvatsku Vladu Sabor je izglasao prije tocno dvije godine, 19. listopada 2016.. Andrej Plenković odradio je polovicu mandata.

Održao se na vlasti kupnjom zastupnika. iako nije imao stvarne oporbe, pokušavali su ga rušiti razni protagonosti javne scene: od desne frakcije u HDZ-u do ultrakonzervativnih udruga. Napadalo ga se oružjem iz istog arsenala kao i ranije Josipovića ili Milanovića.

Nazivali su ga anemičnim poslušnikom Bruxellesa. Njegove prve dvije godine obilježila je tanka većina, politička nestabilnost i nekoliko krupnih afera. Ovo je naša invetura.

Afera Borg najveća je afera njegova mandata. Nije ju preživjela Martina Dalić. S njom je Plenković žrtvovao svoju desnu ruku.

“Zbog načina na koji je odabranoj skupini omogućeno da napiše Zakon o Agrokoru na k temelju kojeg je potom ta ista interesna skupina svoje usluge naplatila 100 milijuna kuna zaključujem da je klijentelističkim i koruptivnim obilježjima svog rada, Vlada Andrije Plenkovića gora od Vlade Ive Sanadera”, kazala je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

Pad tadašnje potpredsjednice Vlade počinje kada su objavljeni prvi mailovi – autora lex Agrokora, ministrice gospodarstva i Zdravka Marića. Afera Borg tada se razbuktala, a ostavku je prvi podnio Ante Ramljak – tada povjerenik Agrokora. Krešimir Macan u to vrijeme bio je premijerov savjetnik za odnose s javnošću.

“To je bilo u noći. Ujutro smo imali krizni stožer… Tu se nismo razumjeli i onda se presica dogodila u 6 i 15 navečer. Izvan svih rokova. Očekivalo se da će kroz dan dobiti ime da bi navečer rekli nemamo ime. To smo mogli reći i ujutro. I tu smo imali raspravu. Ne moraš doći s rješenjem ali moraš doći s namjerom.

Nahraniti tzv. medijsku zvijer inače traže kad će će i to postane za sve frustrirajuće. Tu smo lekciju tad naučili”, rekao je bivši savjetnik predsjednika Vlade za strateško komuniciranje Krešimir Macan.

Ramljak odlazi nakon što su se počeli preispitivati ugovori koje je sklopio s konzultantskim kućama, među kojima je i njegova bivša tvrtka Texo Managment. Na njegovo mjesto premijer imenuje Fabrisa Peruška, no tek tjedan dana kasnije.

“Pokazalo se da na isti način ortačkog kapitalizma kako je nastao Agrokor tako se i riješavao Agrokor, gdje se pokazalo da je govorio neistinu da je znao o kome je riječ. Da će doći unutra i lako riješiti problem i to je nešto što je najjača afera koju možemo povezati s predsjednikom Vlade”, kazala je saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

Martinu Dalić premijer je dugo branio, no na kraju je ipak morala otići. Aferom Hotmail danas se bavi USKOK.

“Ako Martina Dalić ne snosi odgovornost za taj proces – zašto je onda morala podnijeti ostavku. Bila je politički teret onda je tu i kaznena odgovornost. Ona je bila ključni eksponent politike gospodina Plenkovića. Ili svi ili nitko”, rekao je saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović.

Na lex Agrokoru počelo se raditi da se izbjegne slom gospodarstva nakon početka kraja Todorićevog carstva. Živu glavu u travnju 2017. izvukao je ministar financija Zdravko Marić, no ne i tri mostova ministra.

Realna reakcija ali je nedopustiv način na koji je provedena. Nije se smjelo dogoditi ono pripremite razrješenje nego pripremite prijedlog Hrvatskom Saboru. I tu je Plenković pokazao crtu neprihvatljivu za hrvatsko društvo.

Svega šest mjeseci od početka mandata, koalicija s Mostom se raspada. Premijer se tada odlučuje na novi pakt. S partnerom koji se do tad zaklinjao da neće s HDZ-om.

“To su trebali biti treći izbori, sve je stalo. Bilo je teško za mene osobno i politički život i odlučili smo se na taj korak”, rekao je Ivan Vrdoljak.

Ruku u Saboru sada ima dovoljno, no oni koji vladaju, kaže bivša premijerka, nemaju puno veze s onima koje su birani na izborima.

“Time je dodatno digao tenzije u samoj stranci- one nisu bile vidljive prema van ali su se vidjele na saboru HDZ-a gdje su mnogi govorili o klijentelizmu to se vezalo i na to – pa si je vezao ruke. Umjesto da se odluči na nove izbore on se odlučio za koaliciju koja je doista neka vrsta čudnovatog političkog kljunaša gdje je HNS koji je prevario SDP priklonio HDZ-u. Ali i oni mnogi pojedinci koji su se priklonili zbog svojih vlastitih interesa”, objasnila je Jadranka Kosor.

Iako su premijer i njegovi partneri zadovoljni tijekom reformi… Drugi ih napadaju. Sve je to nedovoljno i presporo.

Za bivšeg ministra kulture koji svoju fotelju gubi dolaskom Plenkovića na vlast, ulazak u koaliciju s HNS-om bila je točka preokreta u kojoj, se kaže, odlučuje svrstati na listu Brune Esih na lokalnim izborima. Samim tim zatvara si vrata Trga žrtava fašizma.

“Ne postoje lobiji u stranci, postoji konglomerat različitih političkih interesa izvan stranke. To je temeljni problem politike. Hrvatska politika se pretvara u korisne idiote različitih poslovno financijskih mešetara i ja ne želim biti korisni idiot bilo čijeg interesa”, rekao je Hasanbegović.

Izlazi iz HDZ-a. Tijek događaja dalje pokazuje da se ratiufikacija istanbulske konvencije ubrzo za premijera pokazala možda opasnijom i od afere hotmail. Kada se aktivirala desna frakcija stranke.

“Kad gledate HDZ imate desno, pa desno i desnije od desnog i tu na tom kraju su njegovi protivnici. I kad jednom pustite duha iz boce on se nikad ne vrati. Ključni moment je bio kada je dopustio vezano uz Istanbulsku konvenciju koja je njemu bila važna da pokaže to europsko lice kada je dopustio da misle drukčije. Ljudi su to prepoznali da mogu raditi drugačije”, ispričala je Mrak Taritaš.

No, i pod paljbom radikalnijeg dijela stranke, Plenković se ipak izvlači…

“Istanbulska je bila nešto gdje je premijer pokazao odlučnost. Da riješi odnose s ljudima koji mu nisu odani od Stiera, Kovača do Milinovića, sad više nema tog stave, a bilo je kao osobni odnosi. Kad je prvi put presjekao bilo je lakše, vidjeli smo na Vukovaru da nitko nije išao izazivati vraga jer bi izletio van. Ta poruka je bila jasna”, kazao je Macan.

Pred desantom autobusa Darka Milinovića na HDZ-e premijer nije uzmaknuo ni korak. Podržao ga je tada i Milijan Brkić, oko kojeg se ubrzo razbuktavaju nove afere s kojima se mora nositi.

“Vuče šahovske poteze i on ih vuče. To je umijeće. Ako si dovoljno strpljiv rijeka će donijeti tvog neprijatelja. On igra na strpljenje. Igra šah i tu se nikad ne zalijeće. U jednoj sms aferi nije on taj koji pumpao prema van. Diže napad na Brkića niti Brkić napada njega nego je status quo. Ajmo vidjeti što će vrijeme reći. Igra oprezno, možda to ljudima ide na živce ali s ovom većinom koju imate to je teško izbjeći”, ispričao je Macan.

U HNS-u tvrde – ne bave se unutarstranačkim problemima svoga partnera. Tvrdeći da se javnost umorila od lijevog i desnog smislio je novi smjer – naprijed.

“Treba gledati hrvatsku koja ide naprijed. Problem HDZ-a nikome nije bitan ljude zanima što će biti s njima”, smatra Vrdoljak.

No, premijerove kritičare ipak zanima što se unutar stranke događa.

“Naše društvo nema što čekati. Mi moramo provesti deagrokorizaciju u smislu gospodarskih odnosa i devastaciju društva kad je riječ o političkim odnosima”, tvrdi saborski zastupnik Vlaho Orepić.

“Bilo bi dobro da se prestanu baviti svojim aferama i da učine nešto da se pozabave građanima”, rekao je saborski zastupnik Božo Petrov.

Jer sve je otišlo – predaleko smatra bivša povjerenica za odlučivanje o sukobu interesa.

“Primjećuje se agresivna tendencija zataškavanja informacija i spriječavanje da se javne podatke objavi što sve zajedno svjedoči da je za mandata Vlade došlo do pada demokratskog standarda u novijoj hrvatskoj povijesti”, kazala je Orešković.

Protivnici premijera nimalo ne štede.

“Biti premijer nije jednostavno. Moraš slušati i sve one koji misle drukčije. On je sklopio pakt. On je HDZ-u dao lice Europe, a HDZ njemu mogućnost da bude premijer i mjesto u Bruxellesu. Kad sklapate takve paktove oni izgledaju dobro ali nisu… Nema volje pretjerano nešto promijeniti. I zato on slobodan ću biti reći balansira i ulizuje se velikim vođama. Jer se želi vratiti u Bruxelles”, smatra Mrak Taritaš.

Pa jedni zazivaju izbore…

“Taj politički shizofreni Rashōmon može se razriješiti jedino na izborima”, tvrdi Hasanbegović.

Drugi tvrde pozicija mu je sigurna. Broj mandata je isti, a prebjega nikad više.

“U tom lijevom bazenu zastupnika gdje se vlada bira – imate blago ruku na koje može računati. Ako Culej ode Bruni Esih naći će se netko drugi i to je situacija koja se nikad ni jednom premijeru nije dogodila”, rekla je Kosor.

Premijerov partner Ivan Vrdoljak, kaže, Vlada možda nije savršena. Ali je najbolje što hrvatska trenutno ima.

“Alternativa su ekstremisti koji hrvatsku žele vratiti u 19. stoljeće, Živi zid, Mostovci koji su suverenisti i partneri u ime obitelji i sličnih i slab SDP”, rekao je Vrdoljak.

A premijer je na pola puta. U rukama su mu trenutno još vrući Uljanik i 3. maj i građani koji se svaki dan pitaju – kad će biti bolje.

Sanja Ćatipović

Komentari