(VIDEO) JESU LI ODGOVORNI I RODITELJI? Tinejdžer motorom pokosio djevojku

(VIDEO) JESU LI ODGOVORNI I RODITELJI? Tinejdžer motorom pokosio djevojku

- in Crna kronika
Photo: Ilustracija (Dusko Marusic/PIXSELL)

Otac i majka 16-godišnjaka iz Selina koji je bijesnim motorom usmrtio djevojku, mogli bi u zatvor

Dvjesto kubika, maksimalna brzina gotovo 140 kilometara na sat i pijani 16-godišnji vozač. Upravo on je u Starigradu usmrtio 18-godišnju djevojku početkom kolovoza. Njegovi roditelji ispitani su zbog sumnje u kazneno djelo povrede djetetovih prava i prijeti im do 5 godina zatvora.

Sudski vještak za promet kaže – motor koji je mladić vozio nije zvijer, ali lako ubrzava.

“On je 200 kubika, 16-godišnjak smije voziti do 125 kubika ili 11KW, znači do 15 konjskih snaga, a predmetni motor je definitivno bio jači nego što on smije voziti”, kaže Goran Husinec.

Husinec tvrdi da je u ovom slučaju sporno i to što je maloljetniku netko poslužio alkohol, a da je pri tom možda i vidio da je stigao motorom.

“Ako su njemu roditelji poklonili taj motocikl, definitivno trebaju odgovarati. Nije za badava ona poslovica koja kaže: motor možete voziti tek onda kada ga sami zaradite.”

Evo što o kupnji motora maloljetnicima kažu građani.

“Sve ovisi o situaciji. I da li zavrijedi”, kaže Marijan.

“Mora biti neke realnosti, neke normale. Što mislite o roditeljima koji djeci kupuju jake motore? Očito imaju para”, kaže Tomislav.

“Roditelji prvenstveno, ne djeca. Jer oni ne znaju još što rade i u što se upuštaju”, kaže Verica.

Sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić kaže kako neće i ne smije komentirati slučaj koji je na sudu i nije pravomoćan, ali općenito kaže:

“Ako je iskoristio nepažnju svojih roditelja i uzeo ključ roditelja ne možemo reći da je to odgovornost roditelja. Možemo reći ako uvijek ostavljaju ključeve na dostupnom mjestu.”

Dodaje, odgovornost roditelja treba gledati od slučaja do slučaja jer je svaki poseban.

“Trideset pet sam godina sudac za mladež i nikada nisam čula da bi neki roditelj završio u zatvoru zbog ovakvog kaznenog djela.”

Maloljetnik iz ove priče motor od 200 kubika dobio je s 14 godina. Dvije godine poslije, usmrtio je djevojku.
Leona Šiljeg

Komentari