(VIDEO) KAZNA HUANITU LUKSETIĆU: Oboljeli od multiple skleroze ogorčeni – ulje od kanabisa u ljekarnama izuzetno skupo

(VIDEO) KAZNA HUANITU LUKSETIĆU: Oboljeli od multiple skleroze ogorčeni – ulje od kanabisa u ljekarnama izuzetno skupo

- in Vijesti
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nakon sinkope Tomislava Horvatinčića, još je jedna presuda zapanjila zemlju

Huanito Luksetić, prvi hrvatski borac za upotrebu marihuane u medicinske svrhe – osuđen je na strogu kaznu od dvije godine zatvora jer je u dvorištu uzgojio 11 stabiljki konoplje.

Iako već godinama govori da marihuanu sadi da bi proizveo ulje koje mu pomaže kod multiple skleroze – sutkinja je zaključila da ju je imao namjeru prodati. Samo za usporedbu, dvojica dilera koji su sudu priznali šverc heroina dobili su na jednom hrvatskom sudu godinu dana rada za opće dobro. Zbog svega, počeli su se buniti i drugi oboljeli od multiple skleroze, koji koriste ulje kanabisa.

Huanito Luksetić – čovjek koji je prvi u Hrvatskoj progovorio o marihuani u medicinske svrhe – nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora zbog marihuane.

“Tim činom da me se zatvara, automatski mi se oduzima pravo na život, pravo na zdravlje. Oduzima mi se život, Bože dragi, nema smisla”, kaže nam Huanito.

Zbog multiple skleroze otežano je govorio, gubio osjet u rukama i nogama. Nikad nije skrivao da uzgaja marihuanu – čak ju je sadio ispred kuće.

“Koristećii ulje to se sve postepeno umanjuje, znači možeš normalno hodati, više se ne šepa, normalno se dižeš iz kreveta, vid mi se poboljšao, kontrast, to mi je jako bitno”, ističe.

Od 15 kilograma marihuana, kaže namjeravao je proizvesti ulje za nekoliko godina, da ne mora saditi svake godine. Sutkinja je u toj količini jedino vidjela namjeru da je proda.

“Ubijete četvero ljudi i vi hodate slobodno, a od zdravog čovjeka vi pravite bolesnog, a bolesnog osudite na dvije godine zatvora. Tresem se i sada jer nakon te presude moj sin Huanito je drugi čovjek. Niti priča više, niti može raditi, niti može hodati koliko je hodao, na sve mu se odrazilo”, poručuje Huanitova majka, Zlata Luksetić.

Huanito je nepravomoćno dobio dvije godine zatvora zbog 15 kilograma marihuane. Nećak Željka Keruma zbog 15 kilograma marihuane u prtljažniku nepravomoćno je dobio godinu dana zatvora.

Dvojica dilera koja su iz Slovenije švercala pola kilograma heroina – neće u zatvor – nego će 730 sati raditi za opće dobro.

Pedofil koji je bludničio nad dvije djevojčice – pravomoćno je osuđen na godinu zatvora, ali će na kraju raditi za opće dobro.

Ovakva neujednačena praksa razljutila je oboljele pa su pokrenuli akciju “Osudite i mene”.

“Jednostavno to je jedan poziv u pomoć za Huanitu! Daljnji korak je da mi zaista sjednemo i dobijemo podršku od osoba koje će napraviti novi pravilnik i dopustit osobama uzgoj u medicinske svrhe”, ističe Tanja Malbaša iz Saveza Društava Multiple Skleroze Hrvatske.

Iako je na papiru medicinski kanabis dostupan oboljelima već dvije godine, u stvarnosti je priča onih kojima treba – drukčija.

“Najprije smo imali onu cijelu scenu s krivom pošiljkom koja je došla iz Kanade, da bi na kraju ispalo da u ljekarnama stoje pripravci na bazi konoplje, no međutim nitko ih ne kupuje jer je to stvarno preskupo”, dodaje Malbaša.

Bočica ulja za tjedan dana, ovisno o koncentrtaciji košta 760 ili 1015 kuna – na mjesec je to najmanje tri tisuće kuna.

U Zagrebu se može kupiti samo u dvije gradske ljekarne. U ovu na glavnom trgu svaki mjesec kanabis redovito kupuje petero ljudi.

“Postoje dvije koncentracije na našem tržištu, a to je 2,5mg po ml i 5 mg po mlilitru aktivne tvari, odnosno THC-a i CBD-a. Ovisno o tomu da li se počinje terpaija ili je pacijent već na terapiji, jedna bočica je dovoljna je za tjedan dana”, kaže magistar farmacije Ante Orbanić.

3000 kuna mjesečno za kanabis iz ljekarne – Huanito jednostavno – nema.

“Dao sam si jako puno truda, istraživao sam da si zaista spasim život. I to sam uspio, nešto sam našao što mi pomaže. I nemam potrebu opet istraživati, mučiti se i tražiti – kad ja znam rješenje mojih zdravstvenih problema”, ističe Huanito.

Ali rješenje za njega je – ili preskupo ili ilegalno.

A jedan od najzaslužnijih za uvođenje konoplje u našu medicinu je dr. Ognjen Brborović, koji je bio gost RTL Direkta.

Leona Šiljeg

 

Komentari